Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie (KTB / FYPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / FYPK - Fyziologie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Fyziologie buňky a tělesných tekutin. Obecná fyziologie. Iontové kanály. Acidobazická rovnováha.2. Fyziologie krve. Hemostáza. Fyziologie imunitního systému a svalové tkáně.3. Fyziologie kardiovaskulární systému. Zevní projevy srdeční činnosti. EKG. Krevního oběh. Lymfa a její oběh.4. Fyziologie trávení a vstřebávání. Metabolismus a výživa. Termoregulace.5. Fyziologie dýchání. Fyziologie vylučování ledvinami.6. Fyziologie endokrinního systému a fyziologie rozmnožování.7. Obecná neurofyziologie a fyziologie smyslů.8. Fyziologie centrální nervového systému. EEG. Motorický systém. Autonomní nervový systém. Fyziologiespánku. Učení a paměť.Studijní opory:Pro studenty kombinovaného studia je připraven pomocný text (viz přílohy), kde lze kromě základní charakterizacepředmětu a požadavků na studenty nalézt odkazy na materiály určené studentům prezenčního studia rozdělené doosmi kapitol odpovídajících jednotlivým přednáškám z programu studia kombinovaného. V přehledné formě budouuvedeny též základní pojmy z dané oblasti a přehled typů otázek, které musí student ovládat pro úspěšné absolvováníústního zkoušení.

Získané způsobilosti

Účastník bude schopen reprodukovat fyziologické funkce jednotlivých systémů lidského těla.

Literatura

Silbernagl, S., Despopoulos, A. Atlas fyziologie člověka. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0630-X.Mourek, Jindřich. Fyziologie : učebnice pro studenty zdravotnických oborů. Vyd. 1. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-1190-7.Rokyta, R:. Fyziologie pro bakalářská studia v medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. 1. vydání. Praha,ISV, 2000. ISBN 80-8566-45-5.Ward, J, Linden, R. Základy fyziologie. 1. české vydání. Galén, 2010. ISBN 978-807262-667-0.

Požadavky

Aktivní účast na výuce, vykonání ústní zkoušky.

Garant

Prof. MUDr. Pavel Sobotka, DrSc.

Vyučující

MUDr. Eliška Mistrová