Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie (KTB / FYZIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / FYZIK - Fyziologie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyziologie buňky.Získávání energie buňkou. Polarizace buněčné membrány. Iontové kanály a jejich funkce. Klidový a akční potenciál.Fyziologie svalové tkáně. Molekulární podstata kontrakce. Formy kontrakce. Energetická bilance svalové kontrakce.Fyziologie krve. Nárazníkový systém krve. Energetická bilance erytrocytu. Metabolizmus hemoglobinu. Hemostáza. Mechanizmus hemokoagulace. Fibrinolýza.Fyziologie imunitního systému.Nespecifická imunita a její mechanizmy. Specifická imunita. Mechanizmy humorální a buněčně zprostředkované imunity.Fyziologie oběhu krve a lymfy.Elektrické aktivity kardiomyocytů, klidový a akční potenciál.Srdeční revoluce. Starlingův zákon. Zevní projevy srdeční činnosti. Hemodynamika krevního oběhu. Tok a tlak krve v tepnách. Mikrocirkulace. Tok krve a tlak v žilách.Fyziologie dýchání.Ventilace plic a její mechanizmus. Plicní cirkulace a perfůze. Transport dýchacích plynů. Regulační mechanizmy dýchání.Fyziologie trávení a vstřebávání.Mechanizmy řízení pohybů svaloviny GIT. Hormony GIT a jejich funkce. Řízení příjmu potravy. Tvorba trávících šťáv a její regulace. Sekreční a mechanickáfunkce žaludku, tenkého a tlustého střeva, regulační mechanizmy. Mechanizmus rezorpce. Rezorpce cukrů, proteinů a lipidů. Vstřebávání vody a iontů.. Výživa v těhotenství. Bazální metabolizmus. Přeměna látek a energií.CvičeníFunkce hemoglobinu.Elektrokardiogram.Řízení krevního oběhu.Plicní kapacita.Zásady racionální výživyEnergetický ekvivalent a spalné teplo.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni popsat struktury lidského organismu, funkci buňky, tkáně, orgánů a orgánových systémů.

Literatura

Kittnar, O. - Mlček, M. Atlas fyziologických regulací. Grada. Praha, 2009. Silbernagl, S. a kol. Atlas fyziologie člověka. Grada. Praha, 2004. Rokyta, R. Fyziologie pro bakalářská studia v medicině, přírodovědných a tělovýchovných oborech. 1. vyd. Praha, ISV, 2000. ISBN 80-85866-45-5.Rokyta, R. - Šťastný, F. Struktura a funkce lidského těla. Tigris. Praha, 2002.

Požadavky

80% účast na přednáškách a cvičeních test na 80 %, ústní zkouška

Garant

MUDr. Otto Kott, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Josef Kott, DrSc.MUDr. Otto Kott, CSc.MUDr. Eliška MistrováProf. Ing. Josef Kott, DrSc.MUDr. Otto Kott, CSc.MUDr. Eliška Mistrová