Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hematologie (KTB / HEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / HEM - Hematologie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecná hematologie a krevní srážení.Přednášky:1.Krev a kostní dřeň, funkce buněčných krevních elementů v periferní krvi , názvosloví. Fyziologické hodnoty krevních elementů. Fyziologie krvetvorby, proliferace, diferenciace a maturace jednotlivých krvetvorných řad.2.Vývoj , funkce a zánik erytrocytů ( syntéza a funkce hemoglobinu, metabolizmus železa, rozpadové produkty Hb při intravaskulární a extravaskulární hemolýze).3.Vývoj a funkce leukocytů, morfologická diferenciace leukocytů.4.Funkce krevních destiček, primární hemostáza.5.Krevní srážení a jeho fáze.6.Mechanizmy zajišťující hemostázu , koagulační a fibrinolytický systém, systém přirozených inhibitorů.7.Krevní obraz a hemokoagulační screeningové testy.8.Analyzátory krevních částic a koagulometry, koagulační testy screeningové a speciální, kalibrace a validace hemokoagulačních metod.9.Laboratorní diagnostika krevních chorob a poruch hemostázy, diferenciální diagnostika.10.Patofyziologie krevních chorob a poruch hemostázy.11.Nádorové poruch krvetvorných buněk - leukémie, mielodysplastycký syndrom, mieloproliferativní onemocnění, lymfoproliferativní onemocnění.Cvičení :1.Zásady správné laboratorní práce.2.Vyšetření krevního obrazu na automatickém hematologickém analyzátoru.3.Vyšetření nátěrů periferní krve mikroskopicky, stanovení počtu krevních elementů v počítací komůrce.4.Vyšetření nátěrů kostní dřeně mikroskopicky.5.Vyšetření hemolýzy včetně osmostické resistence erytrocytů.6.Vyšetření agregace krevních destiček na agregometru.7.Vyšetření základních testů koagulace - protrombinového času a aktivovaného parciálního tromboplastinového času na koagulometru.8.Stanovení faktorů plazmatického systému krevního srážení.9.Stanovení inhibitorů plazmatického systému krevního srážení.10.Elektroforeza hemoglobinu, stanovení von Willebrandova faktoru LIA metodou, hodnocení výstupů hematologických analyzátorů včetně interferencí.11. Cytochemické barvící metody.

Získané způsobilosti

Provést přístrojovou analýzu krevního obrazu, zanalyzovat nátěr periferní krve a kostní dřeně mikroskopicky a provést screeningové koagulační testy na koagulometru.

Literatura

Sakalová, A. et al. Hematológia a transfuziológia, Osveta, Martin, 1995. Pecka, M. Hematologie I., Grada. 2010. Matýšková, M. et al. Hematologie pro zdravotní laboranty, IPVZ Brno, 1994. Pecka, M. Laboratorní hematologie v přehledu I., Finidr, Český Těšín, 2002. Pecka, M. Laboratorní hematologie v přehledu II., Finidr, Český Těšín, 2006. Pecka, M. Laboratorní hematologie v přehledu III., Finidr, Český Těšín, 2004. Pecka, M. Praktická hematologie - Laboratorní metody, Finidr, Český Těšín, 2010. Penka, M., Buliková, A., Matýšková, M., Zavřelová, J. Hematologie I., Neonkologická hematologie. Grada Publishing Praha, 2001, 11-201. Adam, Z., Vorlíček, J. a kol. Hematologie II., Přehled maligních hematologických nemocí. Grada Publishing Praha, 2001, 21 - 677. Friedmann, B. Hematologie v praxi, Galén,1994. Penka, M., Bulíková, A. Neonkologická hematologie, Grada. ISBN 978-80-247-2299-3.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a cvičení, zápočtový test, ústní zkouška.

Garant

MUDr. Zdeňka Hajšmanová

Vyučující

MUDr. Zdeňka HajšmanováMgr. Radka Nováková