Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická biochemie I. (KTB / KBI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / KBI1 - Klinická biochemie I., Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Klinická biochemie a její postavení mezi laboratorními obory. Organizace služeb klinické biochemie v ČR.2.Preanalytické vlivy na výsledky laboratorního vyšetření.3.Analytické vlastnosti laboratorní metody. Přesnost, pravdivost, analytická senzitivita a specifičnost. Kontrola kvality laboratorního vyšetření.Vlastnosti laboratorní metody z hlediska klinického. Diagnostická senzitivita (citlivost) a specifičnost, vztah mezi diagnostickou senzitivitou a specifičností, některé další ukazatele klinického hodnocení laboratorního testu. Referenční hodnoty laboratorních vyšetření. Definice, základní pojmy, způsoby určení referenčního rozmezí, způsob srovnání naměřené hodnoty s referenčními hodnotami.4.Vnitřní prostředí. Metabolismus vody, sodíku, draslíku a chloridů. Osmolalita. Metabolismus vápníku, hořčíku a fosforu. Acidobazická rovnováha a její poruchy, krevní plyny.5.Základní funkce ledvin a jejich poruchy, glomerulární filtrace, tubulární funkce. Nebílkovinné dusíkaté látky - močovina, kreatinin, kyselina močová, amoniak, aminokyseliny. Náhrada funkce ledvin a úloha laboratoře při ní.6.Bílkoviny krevní plazmy. Význam plazmatických bílkovin, jednotlivé bílkoviny krevní plazmy. Imunochemické metody: základní pojmy, reakce v gelech, imunotrurbidimetrie a -nefelometrie, metody užívající značku.7.Kardiovaskulární aparát. Rizikové faktory rozvoje arterosklerózy. Laboratorní diagnostika infarktu myokardu a selhání srdce.Cvičení:1.Základní výpočty v klinické laboratoře. Koncentrace roztoků, pH, pufry.2.Poruchy metabolismu glukózy, diabetes mellitus.3. Poruchy metabolismu lipidů, ateroskleróza a její komplikace.

Získané způsobilosti

Absolvent dovede využít svých znalostí při hodnocení výsledků laboratorních vyšetření i při vlastním provedení laboratorních vyšetření.

Literatura

Dastych, M., Hrdinek, P. a kol. Klinická biochemie, bakalářský obor Zdravotní laborant. Masarykova Univerzita, Lékařská fakulta, Brno, 2008. Štern, P. a kol. Obecná a klinická biochemie pro bakalářské obory studia - CD ROM. Karolinum, Praha, 2005. Racek, J. et al. Klinická biochemie. Praha, Galén, Karolinum, 2006.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, zápočtový test, ústní zkouška.

Garant

Prof. MUDr. Jaroslav Racek, DrSc.

Vyučující

Prof. MUDr. Jaroslav Racek, DrSc.RNDr. Taťána DrechslerováMgr. Blanka FlorováProf. MUDr. Jaroslav Racek, DrSc.