Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická biochemie II. (KTB / KBI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / KBI2 - Klinická biochemie II., Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základem výuky jsou přednášky, nejdůležitější témata budou procvičena v seminářích.Přednášky:1.Laboratorní vyšetření u diabetu. Diagnostika diabetu, stanovení glukózy, glykovaného hemoglobinu, mikroalbuminurie. Komplikace diabetu. Diabetes a těhotenství, ostatní příčiny hypo- a hypeglykémie.2.Laboratorní vyšetření u onemocnění jater. Diferenciální diagnostika hyperbilirubinémií.3.Laboratorní známky zhoubného novotvaru.4.Klinicko-biochemické vyšetření trávicího traktu. Parenterální a enterální výživa z hlediska klinické biochemie. Vyšetřování a sledování nutričního stavu. Malnutrice. Obezita.5.Laboratorní vyšetření v těhotenství. Adaptační reakce organismu na těhotenství, změny fyziologických rozmezí laboratorních testů v těhotenství, diagnostické využití laboratorního vyšetření v těhotenství. Zvláštnosti laboratorního vyšetřování v dětském věku a ve stáří.6.Vyšetření mozkomíšního moku.7.Hormony. Obecné poznatky k metabolismu a stanovení hormonů, hormony hypotalamu, a hypofýzy, hormony štítné žlázy, kůry nadledvin, pohlavní hormony, tkáňové hormony.8.Stopové prvky. Železo (Fe), měď (Cu), zinek (Zn), selen (Se) a další stopové prvky. Vitaminy.9.-11. Moderní trendy v klinické biochemii. Automatizace a integrace laboratorního procesu, konsolidace laboratoří, centralizace a POCT, pojem evedence-based medicine, personalizovaná medicína. Certifikace a akreditace laboratoří, správná laboratorní práce.Cvičení:1.-4. Laboratorní vyšetření u onemocnění ledvin, funkční zkoušky včetně výpočtů.5.-8. Dědičné poruchy metabolismu.9.-11. Funkční testy v klinické biochemii.

Získané způsobilosti

Absolvent dovede využít svých znalostí při hodnocení výsledků laboratorních vyšetření i při vlastním provedení laboratorních vyšetření.

Literatura

Štern, P. a kol. Obecná a klinická biochemie pro bakalářské obory studia - CD ROM. Karolinum, Praha, 2005. Dastych, M., Hrdinek, P. a kol. Klinická biochemie, bakalářský obor Zdravotní laborant. Masarykova Univerzita, Lékařská fakulta, Brno, 2008. Racek, J. et al. Klinická biochemie. Praha, Galén, Karolinum, 2006.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, zápočtový test, ústní zkouška.

Garant

Prof. MUDr. Jaroslav Racek, DrSc.