Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická propedeutika (KTB / KLPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / KLPZ - Klinická propedeutika, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška:1. Klinická propedeutika, její význam a zařazení do systému klinických oborů. Zdraví nemoc.2. Úvod do syndromologie. Anamnéza, její členění a součásti.3. Hlavní subjektivní příznaky a jejich zjišťování.4. Základy fyzikálního vyšetření, hlavní objektivní příznaky.5. Vědomí a jeho poruchy - kvalitativní a kvantitativní.6. Definice smrti z hlediska mozkových funkcí. Známky smrti.7. EKG.8. Laboratorní vyšetřovací metody v přehledu. Biochemické, hematologické, mikrobiologické. Biopsie. Metody odběru biologického materiálu. Endoskopie.9. Zobrazovací, elektrofyziologické a funkční vyšetřovací metody. RTG, CT, izotopové vyšetření, ultrazvukové vyšetření, nukleární magnetická rezonance.10. Zátěžové testy, EEG, EMG.Cvičení:1. - 2. Přístup pacienta, komunikace, oslovení, vypsání hlášení.3. Anamnéza.4. Symptomy a syndromy.5. - 6. Fyzikální vyšetření.7. Vědomí a jeho poruchy - kvalitativní a kvantitativní.8. EKG.9. - 10. Laboratorní vyšetření- fyziologické hodnoty.

Získané způsobilosti

Absolvent je schopen vést anamnestický rozhovor s nemocným, komunikovat s pacientem o jeho obtížích. Absolvent je schopen provést u pacienta základní fyzikální vyšetření. Absolvent je schopen vyhodnotit elektrokardiogram.

Literatura

Chrobák, L. a kol. Propedeutika vnitřního lékařství - Nové, zcela přepracované vydání doplněné testy. Praha: Grada Publishing, 2007. Klener, P. a kol. Vnitřní lékařství. Praha: Galén, 2006. Češka, R. a kol. Interna. Praha: Triton, 2010.

Požadavky

80% účast na přednáškách a cvičeníchAktivní účast na přednáškách a cvičeních, zápočet, zkouška

Garant

MUDr. Otto Kott, CSc.

Vyučující

Doc. MUDr. Luboš Holubec, CSc.MUDr. Blanka RadováMUDr. Naděžda RozmarováMgr. Stanislava ReichertováMUDr. Naděžda Rozmarová