Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kostní metabolismus (KTB / KOST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / KOST - Kostní metabolismus, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Interdisciplinární problematika - interpretace laboratorních výsledků z pohledu a potřeb klinické praxe a vzájemné ovlivnění.Přednášky:1. Fyziologie kalciofosfátového metabolizmu - regulace kalcia, fosforu a magnézia, regulační osa parathormon- kalcitonin-vitamin D, Ca2+ sensing receptor, FGF23.2. Poruchy kalcio-fosfátového metabolizmu - hyperkalcémie, hypokalcémie, hyperfosfstémie, hyposfosfatémie, renální kostní choroba, hyperparytyreóza , hypoparatyreóza.3. Laboratorní metody u kalciofosfátového metabolizmu - preanalytika, analytika a základy interpretace - stanovení Ca, P, Mg v séru a v moči, PTH, vitaminy D, kalcitonin, PTHrP, FGF23, referenční meze, základy interpretace.4. Kostí remodelace a její regulace - humorální regulace ( pohlavní hormony, parathormonm, vitamin D, kalcitonin, IGF), lokální regulace (Osteoprotegerin-RANKL, osteocyt-osteobalst-osteoklast a jejich cell to cell interakce).5. Poruchy kostní remodelace - osteoporóza, osteomalácie, Pagetova choroba, kostní metastázy, Glukokortikoidy indukovaná osteoporóza, sklerotizující a dysplastická kostní onemocnění.6. Laboratorní metody vyšetření poruch kostní remodelace - markery kostní remodelace prenalytické, analytické a postanalytické aspekty, genetické testování.7. Praktický provoz Ambulance kostního metabolizmu v těsném propojení s klinickými laboratořemi. - Kvalita kosti a rizika zlomenin, indikace a provádění kostní denzitometrie - odběry v kostní ambulanci - koordinace požadavků laboratorních vyšetření s laboratoří.

Získané způsobilosti

Základní přehled o úskalí diagnostiky, léčby onemocnění kostního metabolizmu, především v souvislosti s vlivy v preanalytické a analytické fázi se základy interpretece ve fázi postanalytické.

Literatura

Racek, J. Klinická biochemie. Galén Praha, 2006. Vyskočil, V. Osteoporóza a ostatní nejčastější metabolická onemocnění skeletu. Galén, 2009. Klinická biochemie a metabolizmus, nakladatelství ČLS JEP. Osteologický bulletin, nakladatelství TRIOS.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, zápočtový test.

Garant

MUDr. Richard Pikner, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Richard Pikner, Ph.D.