Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská genetika (KTB / LGENZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / LGENZ - Lékařská genetika, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Historie genetiky a její rozdělení. Buněčný cyklus a mitóza. Meióza. Gametogeneze u muže a ženy.2. Struktura a funkce DNA. Gen a přenos genetické informace.3. Mendelovy zákony. Základní pojmy: genotyp, fenotyp, dominance, recesivita, homozygot, heterozygot, typy dědičnosti.4. Karyotyp, struktura chromosomu. Vyšetřovací metody v cytogenetice. Vznik a typy chromosomálních aberací, numerické a strukturální chromosomální aberace.5. Syndromy Downův, Edwardsův, Patauův, cat cry, Klinefelterův, XYY, Turnerův aj.6. Vyšetřovací metody v molekulární genetice, genové inženýrství. 7. Genetické poradenství a prenatální diagnostika vad a dědičných chorob.8. Dědičné poruchy metabolismu u člověka, možnosti léčby.9. Působení mutagenních faktorů zevního prostředí a možnosti testování.10. Ekogenetika. Farmakogenetika. Imunogenetika.Proces karcinogeneze- typy mutací u vybraných typů malignit. Genetika a společnost.

Získané způsobilosti

Absolvent získá vědomosti o přenosu genetické informace a vlivu zevního prostředí na ni, které uplatní po absolvování oboru v praxi.

Literatura

Šmarda, J. Genetika pro gymnázia. Fortuna,, 2003. ISBN 80-7168-851-7.Vrba, M. Genetika pro zdravotní laboranty. BRNO, 1994. Michalová, K. Úvod do lidské cytogenetiky. Brno, 1999. Fischlová, H. Základy genetiky. Plzeň: ZČU v Plzni,, 2011. ISBN 978-80-7043-973-9.Snustad, D. P., Simmons, M. J. Genetika. Brno: Masarykova univerzita,, 2009. ISBN 978-80-210-4852-2.Thompson and Thompson. Klinická genetika.vydání. Triton, 2004. ISBN 80-72254-475-6.

Požadavky

Aktivní přístup na přednáškách, splnění podmínek zápočtového te

Garant

MUDr. Hana Fischlová

Vyučující

RNDr. Karel Fajfrlík, Ph.D.MUDr. Hana Fischlová