Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékař. statistika a metod. lab. výzkumu (KTB / LSL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / LSL - Lékař. statistika a metod. lab. výzkumu, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.Úvod do vědeckého výzkumu, metodika, studijní zdroje. Význam výzkumu pro rozvoj zdravotnictví. Monografie, časopisy, Internetové zdroje.Význam publikování pozitivních i negativních výsledků vědecké práce. Publikace omylů a chyb. Základy práce s vědeckými informace. Počítačová gramotnost.2.Jak psát článek do časopisu. Obecné principy publikování v odborných časopisech. Předpoklady úspěšného autora . Publikační aktivita a její hodnocení. Jak psát diplomovou práci - náležitosti, příprava, postup, literární odkazy. Formální stránka vědeckých prací. Citační index. Význam publikací pro pokrok ve vědě a zdravotnickou praxi. Recenzované časopisy, impakt faktor.3.Metody zdravotnického výzkumu a jeho specifika. Sběr a rozsah sbíraných dat ve zdravotnictví, UZIS. Metody studia zdravotního stavu . Rutinní statistiky (povinná hlášení), zvlášť naplánovaná šetření (mezinárodní studie HIS), sociologické metody (rozhovor , dotazník).4.Skríning jako metoda sekundární prevence, zavedení nových skríningových metod do praxe, referenční metoda (zlatý standard). Etika falešně pozitivních a falešně negativních výsledků. Příklady používaných skríningových testů v medicínské praxi.5.Epidemiologie a zdravotnický výzkum, epidemiologické metody, prospektivní a retrospektivní metody. EBM- medicína založená na důkazech.6.Statistika a věda. Statistika v medicíně.,význam ve výzkumu. Epidemiologie a statistika. Statistické šetření - etapy. Analýza výsledků, hodnocení a závěry výzkumů.7.Základní statistické pojmy- statistická jednotka, definice, populace, metody náhodného výběru, charakteristiky polohy a variability. Měrné stupnice.8.Normální rozložení . Odhady aritmetického průměru a pravděpodobnosti.. Testování hypotéz.9.Experimenty, laboratorní výzkum. Etické komise. Pokusy na zvířatech , na lidech. Minimální předvídatelné riziko. Etika vědecké práce, etické aspekty experimentů. Klinické experimenty, kontrolovaný pokus, slepý pokus, dvojitý slepý pokus. Etika placeba.10. Etika vědecké práce. Etický kodex vědeckého pracovníka, vědecké hodnosti (PhD., DrSc.). Etika experimentů ve zdravotnictví. Publikace výsledků výzkumu.11. Zhodnocení výuky. Diskuse. Prezentace studentů. Zápočet.

Získané způsobilosti

Absolventi budou umět číst publikované výsledky z výzkumu se znalostí použité metodiky, výběru a testování hypotéz. Budou orientováni v základech postupu výzkumné práce, používaných metodách výzkumu. Studenti využijí znalosti z tohoto předmětu i při přípravě a tvorbě bakalářské práce. Cílem je motivovat studenty podílet se v budoucnu na vědeckém výzkumu ve zdravotnictví, publikovat svoje výsledky a zkušenosti v odborném tisku, sledovat výzkumné zprávy a novinky ve zdravotnickém výzkumu.

Literatura

Munzarová, M. Lékařský výzkum a etika. Praha : Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0924-4.Gerylovová, A., Holčík, H. Úvod do statistické metodologie v lékařství. Kutnohorská, J. Výzkum ve zdravotnictví. Olomouc 2008. Zvárová J. Základy statistiky pro biomedicínské obory, Karolinum Praha 2002. Gopferová, D. Pazdiora, P., Dáňová, J. Epidemiologie obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. Karolinum , 2006. Čmejrková, S., Daniš, F., Světlá, J. Jak napsat odborný text, Leda , Praha 1999. Greenhalgh, T. Jak pracovat s vědeckou publikací. (Základy medicíny založené na důkazu ). Surynek, A., Komárková, R., Kašparová, E. Metody sociologického a sociálně psychologického výzkumu. Praha: VŠE, 1999. Bártlová, S. Sociologie medicíny a zdravotnictví. Grada , Avicenum 2005. Hendl, J. Úvod do kvalitativního výzkumu. Karolinum, Praha 1999. Bártlová, S. Vybrané metody a techniky výzkumu zjišťování spokojenosti pacientů. IDVPZ, Brno 2000. Šejda, J.a kol. Výkladový slovník epidemiologické terminologie. 2005. Višňovský, P. Základy vědecké práce ve farmacii a v medicíně. Karolinum, Praha 2001.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce , zápočtový test.

Garant

MUDr. Květuše Zikmundová, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Josef Kott, DrSc.MUDr. Květuše Zikmundová, CSc.