Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena (KTB / MIEHF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / MIEHF - Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vysvětlení pojmů mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygiena. Význam těchto disciplín pro diagnostiku a prevenci.Nutnost spolupráce s obory klinické medicíny. Životní prostředí, ekologie.Lékařská mikrobiologieDefinice oboru. Základní poznatky z morfologie, jejich chemické složení, fyziologie.Rozmnožování v laboratorních podmínkách / kultivační půdy, tkáňové kultury, kuřecí zárodky, pokusná zvířata).Mikrobiální osídlení zdravého člověka.Patogenita mikrobů. Účinek antibiotik a chemoterapeutik, rezistence mikroorganismů.ImunologiePojem infekce a imunity. Stručná charakteristika náplně oboru lékařská imunologie.Pojem imunita a vnímavost. Podstata imunitních mechanismů. Nespecifická a specifická.

Získané způsobilosti

Student/ka po absolvování předmětu popíše jednotlivé druhy mikroorganismů a objasní jejich faktory patogenity. Vyjmenuje základní složky imunitního systému a porozumí jejich funkci.

Literatura

Přecechtěl. Lékařská mikrobiologie. Brno, 1988.

Požadavky

80% účast na přednáškách2x zápočtový test,písemná zkouška

Garant

MUDr. Daniela Fránová

Vyučující

MUDr. Daniela Fránová