Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena (KTB / MIEHG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / MIEHG - Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vysvětlení pojmů mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygiena.2. Význam těchto disciplín pro diagnostiku a prevenci.3. Nutnost spolupráce s obory klinické medicíny.4. Životní prostředí, ekologie.5. Lékařská mikrobiologie.6. Definice oboru. Základní poznatky z morfologie, jejich chemické složení, fyziologie.7. Rozmnožování v laboratorních podmínkách / kultivační půdy, tkáňové kultury, kuřecí zárodky, pokusná zvířata).8. Mikrobiální osídlení zdravého člověka.9. Patogenita mikrobů.10. Účinek antibiotik a chemoterapeutik, rezistence mikroorganismů.11. Imunologie.12. Pojem infekce a imunity. Stručná charakteristika náplně oboru lékařská imunologie.13. Pojem imunita a vnímavost. Podstata imunitních mechanismů.14. Imunita nespecifická a specifická.15. Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Student/ka po absolvování předmětu popíše jednotlivé druhy mikroorganismů a objasní jejich faktory patogenity. Vyjmenuje základní složky imunitního systému a porozumí jejich funkci. Aplikuje zásady prevence nákaz v zdravotnickém zařízení.

Literatura

BEDNÁŘ, Marek et al. Lékařská mikrobiologie: Bakteriologie, virologie, parazitologie. 1. vyd. Praha: Marvil, 1996. Schindler, Jiří. Mikrobiologie : pro studenty zdravotnických oborů. 1. vyd. Praha Grada, 2009. ISBN 978-80-247-3170-4.Jirková, Renata. Mikrobiologie, imunologie a epidemiologie : interní skripta pro Vysokou školu v Plzni, o.p.s. Plzeň : [Vysoká škola v Plzni], 2005. GÖPFERTOVÁ, Dana et al. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena: pro střední a vyšší odborné zdravotnické školy. 3., dopl. vyd. Praha: Triton, 2002. ISBN 80-7254-223-0.

Požadavky

80% účast na přednáškách. Zápočtový test s 75% úspěšností.

Garant

Prof. MUDr. Petr Pazdiora, CSc.

Vyučující

MUDr. Daniela Fránová