Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nádorová genetika a genetic. poradenství (KTB / NAGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / NAGE - Nádorová genetika a genetic. poradenství, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Opakování základních pojmů cytogenetiky a molekulární genetiky.2. Změny v počtu a struktuře chromosomů.3. Genová struktura a změny (mutace) genů.4. Působení škodlivých faktorů zevního prostředí na lidský genom- záření, chemické látky a biologické vlivy.5. Vyšetřovací techniky v cytogenetice.6. Vyšetřovací techniky v molekulární diagnostice.7. Indikace a interpretace laboratorních výsledků.8. Projekt lidského genomu.9. Genetická podstata rakoviny.10. Dědičné formy nádorových onemocnění.11. Zásady genetického poradenství.12. Indikace a interpretace laboratorních výsledků.13. Etické problémy v genetice.

Získané způsobilosti

Pochopí principy změn genů a chromosomů vlivy zevního prostředí a mechanismy nádorové přeměny buněk. Porozumí základním laboratorním metodám vyšetřování v cytogenetice a molekulární diagnostice a zásadám jejich hodnocení a interpretace.

Literatura

Šmarda J. Genetika pro gymnázia. Fortuna, 2003. ISBN 80-7168-851-7.Vrba, M. Genetika pro zdravotní laboranty. BRNO, 1994. Michalová K. Úvod do lidské cytogenetiky, NCO NZO Brno, 1999. Snustad D. Peter, Simmons Michael J. Genetika. Masarykova univerzita, nakladatelství Brno, 2009. ISBN 978-80-210-4852-2.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, zápočtový test.

Garant

MUDr. Hana Fischlová

Vyučující

MUDr. Hana FischlováRNDr. Martina Hrubá, Ph.D.