Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neurofyziologie (KTB / NEUFY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / NEUFY - Neurofyziologie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Neurofyziologie, její předmět. Vztahy k ostatním oborům. Základní vlastnosti nervové tkáně, cytoplazmatických membrán a nervových buněk. Druhy a složení nervové tkáně.2. Vedení vzruchu. Děje na synapsích, druhy synapsí a jejich význam. Receptory.3. Somestetický systém, jeho funkce a význam.4. Senzorické analyzátory. Jejich rozdělení a funkce. Zrakový systém. Periferní, zraková dráha, zrakový analyzátor.5. Sluchový a vestibulární systém, sluchová dráha.6. Chuťový systém. Čichový systém.7. Motorický systém, jeho anatomické reprezentace a funkce. Pyramidová dráha a extrapyramidový systém.8. Charakteristiky sympatického a parasympatického vegetativního nervového systému. Jejich řízení a funkce. Morfologická a funkční charakteristika efektorů a periferního nervového vegetativníhosystému.9. Organizace a funkční význam retikulárního systému. Rytmická aktivita nervového systému. Spánek a bdění.10. Limbický systém a jeho funkce.11. Krátkodobá a dlouhodobá paměť.12. Vrozené a získané asociační schopnosti CNS.13. Vyšší nervová činnost a její korové reprezentace. Integrace mozkových funkcí.

Získané způsobilosti

Student/ka je schopen: popsat a zhodnotit jednotlivé struktury CNS, vysvětlit jejich základní funkce a jejich aplikační možnosti, analyzovat možnosti a integrace jednolivých funkcí, analyzovat jejich uplatnění ve vyšší nervové činnosti a v jednotlivých psychologických kvalitách.

Literatura

Kulišťák, Petr. Neuropsychologie. Vyd. 1. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-554-7.Howard, Pierce J. Příručka pro uživatele mozku : praktické informace a návody pro každodenní život. 2. vyd. Praha : Portál, 1998. ISBN 80-7178-307-2.HOWARD, P. J. Příručka pro uživatele mozku. Praha: Portál, 1998.

Požadavky

Seminární práce z oboru, kombinovaná zkouška.

Garant

MUDr. Otto Kott, CSc.

Vyučující

MUDr. Otto Kott, CSc.MUDr. Eliška MistrováDoc. MUDr. Jitka Švíglerová, Ph.D.