Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oše. péče o fyziologického novorozence (KTB / OPFN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / OPFN - Oše. péče o fyziologického novorozence, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:Fyziologický novorozenec.Adaptační procesy a tělesné změny novorozence po porodu.První vyšetření novorozence.První ošetření novorozence po porodu.Ošetřovatelská péče o fyziologického novorozence.Kojení - význam, složení mateřského mléka, technika kojení, manipulace s mateřským mlékem.Potřeby novorozence.Podpora ranného kontaktu matky a novorozence.Péče o pokožku novorozence.Denní režim novorozence.Osnova cvičení:Nácvik prvního vyšetření novorozence.Nácvik prvního ošetření novorozence po porodu.Ošetřovatelský proces u fyziologického novorozence.Nácvik manipulace s novorozencem.Nácvik techniky kojení.Nácvik koupele novorozence.Nácvik péče o pokožku a pupeční pahýl.Edukační činnost porodní asistentky v oblasti péče o fyziologického novorozence.

Získané způsobilosti

Student bude znát správný postup při ošetření fyziologického novorozence,pochopí specifika intenzivní péče u novorozenců.Bude umět reagovat na adaptační změny novorozence,popíše vývojové poruchy.

Literatura

Dort, J. a kol. Oštřovatelské postupy v neonatologii. ZČU, 2011. Gregora, M - Paulová, M. Péče o novorozence a kojence. Grada, Praha, 2008. Čech, E. a kol. Porodnictví. 2. vydání. Grada, Praha, 2006. Gaskin, I. M. Průvodce kojením. Argo, Praha, 2011. Fendrychová, J. Základní ošetřovatelské postupy v péči o novorozence. Grada, Praha, 2011.

Požadavky

účast 80 %, aktivita v hodinách, demonstrace dovedností na modelech, ústní zkouška

Garant

MUDr. Martin Matas

Vyučující

PhDr. Kristina JanouškováMUDr. Martin MatasPhDr. Kristina JanouškováMgr. Kristina Janoušková