Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o novorozence (KTB / OPN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / OPN - Oš. péče o novorozence, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyziologie a patologie novorozence.Ošetřovatelský proces u fyziologického, rizikového a patologického novorozence, adaptace novorozence po porodu.Hodnocení novorozenců dle zralosti a trofiky, hodnocení aktuálního stavu novorozenců bezprostředně po porodu.První ošetření novorozence - příprava prostředí, technika ošetření fyziologického novorozence, přesnost a důslednost při vedení dokumentace o novorozenci.Ošetřovatelský proces u kojící matky - podpora a ochrana kojení, skladba výživy matky a dítěte, technika kojení, komplikace v průběhu kojení.Úloha porodní asistentky při resuscitaci novorozence.

Získané způsobilosti

Student bude znát správný postup při ošetření fyziologického novorozence,pochopí specifika intenzivní péče u novorozenců.Bude umět reagovat na adaptační změny novorozence,popíše vývojové poruchy.

Literatura

Roztočil, A. Vybrané kapitoly z gynekologie a porodnictví, část II. gynekologie. , IDVPZ, Brno, 1994. Müllerová,D. Výživa těhotných a kojících žen. , Praha, 2004. Roztočil, A.:. Intenzivní péče na porodním sále. , IDVPZ, Brno, 1994. Čechová, V., Rozsypalová, M., Melanová, A. Speciální psychologie. , IDVPZ, Brno, 1995. Horáková, M., Stempelová, J. Špeciálná psychológia pre ženské sestry.

Požadavky

80% účast na přednáškách a cvičeníchtest,zkouška

Garant

MUDr. Martin Matas

Vyučující

MUDr. Martin MatasMUDr. Alena ŠpidlenováPhDr. Kristina JanouškováBc. Dana Špidlenová