Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana veřejného zdraví (KTB / OVZPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / OVZPA - Ochrana veřejného zdraví, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:Definice oboru, úvod do problematikyZákladní objektivní podmínky kvalitního života - výživa, voda, ovzduší, fyzikální parametry prostředí, způsoby jejich hodnocení, doporučené optimální hodnotyPodmínky zdravého vývoje mladého organismu - prostředí a zařízení pro děti a mladistvé, výchova pro zdraví a ozdravné pobytyHygiena práce - pracovní prostředí, riziková práce, chemické škodliviny a biologické limity, nemoci z povoláníZásady hygieny zdravotnických zařízeníHygiena výživy - skladebné součásti potravy, výživa a primární prevence, stravovací služby, zdravotní rizika z potravy, hodnocení výživového stavu člověka, principy adekvátní stravovací praxePrevence civilizačních chorob prostřednictvím zdravého životního stylu, principy podpory a posilování zdravíProblematika drogové závislostiAdiktologie

Získané způsobilosti

Studenti se naučí metodám a praktickým způsobům hodnocení relevantních faktorů životního stylu a životního prostředí majícího aktivní vztah ke zdraví populace a vštípit jim zásady jejich praktického ovlivňování.

Literatura

Adámková, V. Civilizační choroby - žijeme spolu. Triton, Praha, 2010. Kolektiv autorů. Drogy - otázky a odpovědi. Praha. Portál, 2007. Zloch, Z. a kol. Kapitoly z hygieny pro bakalářské medicínské studium. PAPEŽOVÁ, H. (ed.) . Spektrum poruch příjmu potravy . Praha: Grada , 2010. ISBN 80-85912-33-3.Podstatová, H. Základy epidemiologie a hygieny. Praha: Galén, 2009. Kalina, K a kol. Základy klinické adiktologie. Grada, Praha, 2008.

Požadavky

účast 80 %, splnění zápočtového testu na 80 %

Garant

Doc. Ing. Zdeněk Zloch, CSc.

Vyučující

MUDr. Jana LangmajerováMUDr. Pavel Sedláček