Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologie a patofyziologie (KTB / PATRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / PATRK - Patologie a patofyziologie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Předmět a obsah patoogie ? metody vyšetřování v patologii. Nemoc a její příčiny. Etiologie a patogenezanemocí. Fyzikální příčiny onemocnění. Chemické,příčiny onemocnění. Geneticky podmíněné choroby.Patologická imunitní odpověď.2. Regresivní změny. Smrt organizmu a smrt buňky (nekróza a apoptóza). Typy nekrozy a její hojení. Infarkt ?definice, typy infarktů. Gangréna. Atrofie. Dystrofie z poruch metabolismu bílkovin. Inkluze. Amyloidóza.Diabetes mellitus. Pigmentace. Ikterus (příčiny, typy).3. Zánět, typy zánětů, mikroskopické a makroskopické nálezy. Záněty specifické. Celkové infekce (bakteremie,sepse, pyémie.) Progresivní změny. Regenerace. Reparace. Hypertrofie, hyperplazie. Metaplazie, dysplazie aprekancerózy.4. Úvod do onkopatologie. Obecné vlastnosti nádorů. Morfologie nádorů. Vlastnosti maligních nádorů nabuněčné úrovni. Klasifikace nádorů. Grading, paging. Nádorové markery diagnostické, prognostické aprediktivní. Benigní a maligní nádory mezenchymové. Hematologické nádory. Benigní a maligní epitelovénádory.5. Příčiny a projevy oběhové insuficience. Místní poruchy krevního systému (Trombóza. Hemoragie,hemoragická diatéza. Embolie). Šok. Patologie kardiovaskulárního systému. Nemoci srdce a cév.6. Patologie respiračního systému. Patologie gastrointestinálního systému. Nemoci jater, pankreatu, žlučníku ačlučových cest.7. Patologie ledvin a vývodných cest močových. Patologie prostaty. Patologie pohlavního systému mužského aženského. Nemoci prsní žlázy.8. Patologie nervového a endokrinního systému Nemoci pohybového systému.Studijní opory:Hlavní studijní oporu představuje text s názvem: Fakan F: Přehled patologie pro bakalářské zdravotnické obory.Praha-Karolinum, ISBN 978-80-246-1054-2, dotisk 2000, v němž studenti naleznou všechny témata obsaženáv sylabu. Dále je k dispozici doplňkový text s názvem: Úvod do onkopatologie, který je výrazným rozšířenímproblematiky nádorů a zahrnuje též recentní poznatky z patologie nádorů.

Získané způsobilosti

Absolvent zná základní patologickou terminologii, má představu a patomorfologii apatofyziologii nemocí a o metodách vyšetřování v histopatologii

Literatura

Povýšil C, Šteiner I a kol. Speciální patologie. 1. vyd. Galén, 2007. ISBN 80-246-1442-7.Povýšil C., Šteiner, I. a kol. Obecná patologie. 1.vyd., Galén, 2011. Dvořáčková, J., Mačák, J., Mačáková, J. Patologie. Grada, 2. vydání, 2012. Bártová Jarmila. Patologie pro bakaláře. Praha, Karolinum, 2004. ISBN 80-246-0794-8.Fakan F. Přehled patologie pro bakalářské zdravotnické obory. Praha-Karolinum, 2005. ISBN 978-80-246-1054-2.

Požadavky

Splnění zkoušky, která bude vedena písemnou nebo ústní formou, případně kombinací obou způsobů zkoušení.

Garant

Doc. MUDr. Marie Ludvíková, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Marie Šamanová