Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychiatrie (KTB / PCHT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / PCHT - Psychiatrie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do psychiatrie.Historie a rozdělení oboru.Anamnéza v psychiatrii.2. Symptomy, syndromy a formulace psychiatrické diagnózy.3. Právní postavení duševně nemocných, právní způsobilost, trestní odpovědnost pacienta s duševní poruchou, dobrovolná a nedobrovolná hospitalizace pacienta s duševní poruchou.4. Obecná psychiatrie.Poruchy vnímání - iluze, halucinace, přístup k nemocnému s těmito symptomy.Poruchy emotivity: afekty, nálady, přístup k sebevražednému pacientovi a práce s ním.Poruchy myšlení formální, dynamické a kvalitativní.5. Blud a jeho definice, typy bludů, práce s pacientem, produkujícím blud.6. Poruchy intelektu, jejich příčiny, formy, vzdělavatelnost nemocných s poruchou intelektu, ošetřovatelské přístupy ke klientům s intelektovým deficitem.7. Poruchy osobnosti, diagnostika a přístupy k pacientům s poruchou osobnosti.Poruchy paměti, učení.8. Poruchy vědomí kvalitativní a kvantitativní, ošetření pacienta s poruchou vědomí.9. Základy psychofarmakologie, rozdělení psychofarmak,možnosti a způsoby jejich aplikace, interakce, kontraindikace. Ošetření pacienta intoxikovaného psychofarmaky.10. Speciální psychiatrie.Organické duševní poruchy.11. Základy pediopsychiatrie, sexuologie, pedopsychiatrie, gerontopsychiatrie.Psychózy, neurózy jejich odlišení a ošetřovatelské možnosti.

Získané způsobilosti

Student bude schopen vést anamnestický rozhovor s nemocným, komunikovat s pacientem o jeho duševních obtížích, vytvořit si základní hypotézu o druhu a intenzitě duševní poruchy nemocného.

Literatura

PRAŠKO, Ján a kol. Obecná psychiatrie. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2011. ISBN 978-80-244-2570-2.HÖSCHL, Cyril, ed., LIBIGER, Jan, ed. a ŠVESTKA, Jaromír, ed. Psychiatrie. 1. vyd. Praha: Tigis, 2002. ISBN 80-900130-1-5.BENSON, Nigel C. Psychiatrie. Vyd. 1. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-671-1.OREL, Miroslav a kol. Psychopatologie. Vyd. 1. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-3737-9.

Požadavky

80% účast na přednáškách a zápočtový test 70%.

Garant

MUDr. Alexandra Havlicová

Vyučující

MUDr. Alexandra Havlicová