Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní nauky (KTB / PNA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / PNA - Právní nauky, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Funkce práva a tvorba právních předpisůVývoj, podstata a účel státu a práva. Vztah zdravotnických pracovníků k právním záležitostem.Druhy právních předpisů, jejich tvorba a uveřejňování.2.Výkon státní správy a správní řízení.Ústava ČR a ústavní zákony. Orgány státní moci a správy. Státní správa a její úkoly. Výkon státní správy ve zdravotnictví ( Ministerstvo zdravotnictví, zdravotnická zařízení).3.Organizace soudnictví a soudní řízení.Soustava soudů. Soudcové. Prokuratura. Advokáti.Státní notářství.Občanský soudní řád. Pravomoc a působnost soudů.Řízení před soudem. Účastníci řízení.Trestní soudní řád. Účel a zásady trestního řízení.Obviněný, obhájce, obžalovaný, rozsudek, opravné prostředky.4.Občanské právo.Účel občanského zákona. Účastníci občanskoprávních vztahů. Právní úkony. Zastoupení. Změna a zánik práv a povinností.Osobní vlastnictví. Odpovědnost za škodu.Všeobecná odpovědnost občana a organizace.Odpovědnost zdravotnických organizací při poskytování zdravotní péče. Rozsah a náhrada škody.Promlčení a zánik práva na náhradu škody. Dědické právo. Předmět dědictví. Nabytí dědictví.5.Rodinné právo.Funkce manželství a rodiny. Vznik manželství. Okolnosti vylučující uzavření manželství. Vztahy mezi manžely. Zánik manželství. Výchova dětí. Určení otcovství. Osvojení. Výchova a zastupování nezletilého. Vyživovací povinnosti.6.Trestní právo.Účel trestního zákona. Předpoklady vzniku trestní odpovědnosti. Trestný čin. Některé druhy trestných činů.7.Pracovní právo.Pracovní poměr - vznik, záměna, zánik. Pracovní kázeň a pracovní řád. Řešení pracovních sporů.8.Nemocenské pojištění a sociální zabezpečení.Nemocenské pojištění, dávky věcné a peněžité. Přídavky na děti. Důchodové zabezpečení, podmínky pro přiznání a jejich výše.9.Hospodářské právo.Účel hospodářského zákona. Účastníci hospodářského zákona. Účastníci hospodářskoprávních vztahů.10.Zodpovědnost zdravotnických pracovníků při výkonu povolání.Povinnosti zdravotnických pracovníků - zachování mlčenlivosti. Odpovědnost podle občanského zákona.

Získané způsobilosti

Studenti budou poučeni o zodpovědnosti zdravotnického pracovníka při výkonu povolání. Předmět rozvíjí právní vědomí a právní zodpovědnost.

Literatura

Dědič, J. a kol. Učebnice práva. Prospektrum, 1995.

Požadavky

80% účast na přednáškách zápočet,zkouška

Garant

JUDr. Jaroslava Nováková

Vyučující

JUDr. Petra Jánošíková, Ph.D.JUDr. Jaroslava Nováková