Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologie (KTB / PPAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / PPAS - Patologie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:Metody patologie. Pitva, nekropsie, biopsie.Nemoc a její příčiny.Vnitřní příčiny nemoci. Zevní příčiny nemoci.Příznaky nemoci.Regresivní změny.Nekróza, dekubitus a gangréna. Atrofie a dystrofie. Poruchy metabolizmu proteinů, amyloidóza, hyalinní a fibrinoidní degenerace. Poruchy metabolizmu tuků a cukrů. Poruchy metabolizmu vody a minerálů.Zánět.Definice, charakteristika a projevy zánětu. Zánět nespecifický, formy nespecifických zánětů. Zánět specifický, charakteristika.Infekce a imunita.Infekční nemoc a její příznaky. Bakteriémie, sepse, pyémie, septický šok, poruchy imunity. Alergie, formy alergických reakcí, projevy alergie. Imunodeficience, formya příčiny.Progresivní změny.Regenerace a reparace. Hypertrofie a gyperplazie. Metaplazie a dysplazie. Nádory benigní a maligní, charakteristika, rozdělení a projevy.Nemoci krve a krvetvorby. Leukopenie a agranulocytóza. Anémie, formy, etiologie a patogeneza.Hemoblastózy a hemoblastómy. Krvácivé stavy, projevy, příčiny.Nemoci srdce a cév.Nemoci arterií. Ateroskleróza, etiologie, patogenéza a prevence.Hypertenze a hypertenzní nemoc. Nemoci žil, formy, projevy, komplikace.Ischemická choroba srdeční. Angina pectoris a infarkt myokardu.Endocarditis, myocarditis a pericarditis. Srdeční vady, formy, etiologie a patogenéza. Srdeční nedostatečnost, projevy, příčiny.Patologie zažívacího traktu.Poruchy motility, trávení a vstřebávání. Malabsorpční syndrom. Gastritis. Vředová choroba žaludku a duodena. Infekční nemoci střevní. Crohnova nemoc a colitis ulcerosa. Karcinom tlustého střeva.Náhlé příhody břišní. Appendicitis, pancreatitis, peritonitis. Ileus, etiologie a patogeneza.Záněty jater. Cirhóza. Nádory jater. Nemoci žlučníku a žlučových cest.Patologie dýchacího ústrojí.Zánětlivé nemoci dýchacích cest. Angina. Pneumonie a bronchopneumonie. Intersticiální pneumonie. Poruchy vzdušnosti plic. Embolie. Plicní hypertenze. Cor pulmonale. Tuberkulóza plic. Karcinom plic.Nemoci ledvin a vývodných cest močových.Glomerulonefritis. Nefrózy, těhotenská nefróza. Nefrolitiáze. Cystitis. Intersticiální nefritis a pyelonefritis. Selhání ledvin, urémie. Karcinom ledvin.Patologie ženského pohlavního ústrojí.Vulvovaginitis, mikrobiální obraz poševní. Endometrióza. Endometritis. Adnexitis, formy, projevy, komplikace. Rakovina děložního čípku a hrdla. Prekancerózy čípku a hrdla. Nádory ovaria. Mimoděložní těhotenství, etiologie a patogeneza.

Získané způsobilosti

Student porozumí podstatě nemoci jako nezbytnému předpokladu pro léčení nemoci.

Literatura

Silbernagl, S. a kol. Atlas patofyziologie. Grada. Praha2012. Povýšil, C. a kol. Obecná patologie. Galén. Praha, 2011. Fakan,F. Přehled patologie pro zdravotnické bakalářské obory. Karolinum, Praha, 2005.

Požadavky

80 % účast na přednáškách test na 70%, ústní zkouška

Garant

Doc. MUDr. Marie Ludvíková, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Marie Šamanová