Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologie život. a pracov. prostředí (KTB / TOXŽP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / TOXŽP - Toxikologie život. a pracov. prostředí, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod: vymezení předmětu a definice pojmů, historie, metody hodnocení toxicity, úvod do obecné toxikologie.2. Mechanismus účinku toxických látek: vstřebávání, metabolismus, vylučování, otravy - jejich dělení podle klinického průběhu, místa vzniku, vstupu škodlivin.3. Speciální toxikologie - plynné látky: CO, CO2, ozón , oxidy dusíku, čpavek, sulfan.4. Halogeny a jejich sloučeniny, kyseliny a zásady, dusičnany, dusitany.5. Kovy: Olovo, rtuť, kadmium, chróm, měď, zinek, mangan, arzen, nikl, cín.6. Alkoholy, aldehydy, ketony, organická rozpouštědla, ftaláty.7. Přírodní toxiny: rostlinné, živočišné a bakteriální toxiny, mykotoxiny.8. Pesticidy, biocidy. Persistentní organické látky, aditiva v potravinách.

Získané způsobilosti

Absolvent se orientuje v problematice zdrojů škodlivých látek, dokáže svoje znalosti použít k ochraně zdraví před těmito látkami i k ochraně životního prostředí.

Literatura

Marková, H. Základy toxikologie. Ostrava: Repronis, 1998. Prokeš, J. a kol. Základy toxikologie. Praha: Galén, 2005. Balíková, M. Forenzní a klinická toxikologie. Galén, Praha 2004. Pelcová, D. a Lebedová, J. Nemoci z povolání a intoxikace. Praha: Karolinum,, 2002. Buchancová, J. a kol. Pracovné lékárstvo a toxikológia. Martin: Osveta,, 2003. Hrdina, V. a kol. Přírodní toxiny a jedy. Praha: Galén,, 2004. Bencko, V. a kol. Toxické kovy v životním prostředí. 1995.

Požadavky

Aktivní přístup na přednáškách. Splnění podmínek zápočtového zkoušení.

Garant

RNDr. Karel Martínek, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Karel Martínek, Ph.D.