Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologie životního a pracovního prost (KTB / TZPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / TZPP - Toxikologie životního a pracovního prost, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod: vymezení předmětu a definice pojmů, historie, metody hodnocení toxicity, úvod do obecné toxikologie2.Mechanismus účinku toxických látek: vstřebávání, metabolismus, vylučování, otravy ? jejich dělení podle klinického průběhu, místa vzniku, vstupu škodlivin.3.Speciální toxikologie ? plynné látky: CO, CO2, ozón ,oxidy dusíku, čpavek, H2S,4.Halogeny a jejich sloučeniny, kyseliny a zásady, dusičnany, dusitany.5.Kovy: Olovo, rtuť, kadmium, chróm, měď, zinek, mangan, arzen, nikl, molybden6.Alkoholy, aldehydy, ketony, organická rozpouštědla, nitrobenzen, anilín, ftaláty,7.Přírodní toxiny: rostlinné, živočišné a bakteriální toxiny, mykotoxiny8.Pesticidy, biocidy. Persistentní organické látky, aditiva v potravinách9.Cvičení10.Cvičení11.Cvičení, zápočtový test

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu studenti získají znalosti z obecné i speciální toxikologie. Orientují se v problematice zdrojů toxických látek, jejich vlivů na životní prostředí a na zdraví člověka. Uvědomují si existenci legislativy která vymezuje jednání člověka ve vztahu k těmto látkám a to v pracovním procesu i v běžném životě.

Literatura

Bencko, V. a kol. Toxické kovy v životním prostředí. 1995. Patočka, J. a kol. Vojenská toxikologie. 2004. Prokeš J. a kol. Základy toxikologie. 2005.

Požadavky

80% účast na přednáškách a cvičeníchVypracování protokolu z laboratorních úlohSplnění zápočtového testu

Garant

RNDr. Karel Martínek, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Karel Martínek, Ph.D.RNDr. Karel Martínek, Ph.D.