Předmět Výživa (KTB / VYZK)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / VYZK - Výživa, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1.Výživa a metabolismus. Výživa jako faktor vnějšího prostředí, který se uplatňuje při vzniku, ale i prevenci onemocnění.2.Kritéria zdravé výživy, faktory, které negativně ovlivňují zdravotní stav jednotlivce. Pyramida zdravé výživy, pitný režim.3.Určování stavu výživy, jak určit přiměřenou hmotnost, Brocův index.4.Vliv některých onemocnění na stav výživy, léčebná výživa, dietní systém.5.Poruchy příjmu potravy, hlad, chronická podvýživa, obezita, mentální anorexie, bulimie.6.Enterální výživa - alternativní metody, jednotlivé složky výživy, porcovaná a kontinuální výživa. Prostředky pro umělou výživu, příprava stravy, prevence komplikací. Řešení problémových situací při výživě sondou do žaludku, duodena, při jejunostomii.7.Parenterální výživa, prostředky, komplikace. druhy výživných roztoků, dodržování časového režimu při podávání výživných roztoků.
Získané způsobilosti
Student dokáže pochopit a objasnit důsledky poruchy výživy.
Literatura
Müllerová, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech.
Požadavky
80% účastzápočet
Garant
MUDr. Lenka Luhanová
Vyučující
MUDr. Lenka Luhanová