Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy genetiky (KTB / ZGEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / ZGEK - Základy genetiky, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie genetiky a její rozdělení.Buněčný cyklus a mitóza. Meióza. Gametogeneze u muže a ženy.Struktura a funkce DNA. Gen a přenos genetické informace.Mendelovy zákony. Základní pojmy: genotyp, fenotyp, dominance, recesivita, homozygot, heterozygot, typy dědičnosti. Analýza rodokmenů.Karyotyp, struktura chromosomu. Vyšetřovací metody v cytogenetice. Vznik a typy chromosomálních aberací, početní chromosomální aberace, strukturální chromosomální aberace.Syndromy Downův, Edwardsův, Patauův, cat cry, Klinefelterův, XYY, Turnerův.Možnosti prenatální diagnostiky. Vyšetřovací metody v molekulární genetice. Genetické inženýrství a možnost terapie dědičných chorob.Genetické poradenství. Prenatální diagnostika a genetika.Dědičné poruchy metabolismu u člověka, možnosti léčby a registr.Působení mutagenních faktorů zevního prostředí a možnosti testování. Ekogenetika. Farmakogenetika. Imunogenetika.Proces karcinogeneze-typy mutací u vybraných typů malignit.Populační genetika. Genetika a společnost.

Získané způsobilosti

Naučit se základní zákony genetiky.Rozpoznávat geneticky podmíněné choroby a vady. Volit použití cytogenetických a molekulárně genetických vyšetřovacích metod.

Literatura

Snustad, D. - Simmons, M. Genetika. Brno: Nakladatelství Masarykovy univerzity, 2009. Thomson and Thomson. Klinická genetika, 6. vydání. 2004. ISBN 80-7254-475-6.Michalová, K. Úvod do lidské cytogenetiky. Brno, 1999. Pritchard, D. - Korf, B. Základy lékařské genetiky. Praha: Galén,, 2007.

Požadavky

80% účast, úspěšné provedení zápočtového testu na 80 %, ústní zkouška.

Garant

MUDr. Hana Fischlová

Vyučující

MUDr. Hana FischlováMUDr. Daniela Polendová