Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy preventivní medicíny (KTB / ZPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / ZPM - Základy preventivní medicíny, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

TémataZdraví a nemoc, determinanty zdraví.Principy primární, sekundární a terciární prevence v medicíně.Hlavní preventabilní příčiny nemocnosti a úmrtnosti populace. Rizikové skupiny populace.Systém prevence ve zdravotnictví České republikyMetody ochrany a podpory zdraví. Výchova ke zdraví.Preventivní vyšetření jako nástroj včasného odhalení nemocí.Prevence hrazená v rámci všeobecného zdravotního pojištění v České republice.Prevence nemocí očkováním.Význam pohybové aktivity v prevenci civilizačních chorob.Význam výživy v prevenci civilizačních chorob. Základní výživová doporučení.Význam zdravého životního stylu v prevenci civilizačních chorob.Prevence kardiovaskulárních onemocnění.Prevence infekcí, protiepidemická opatření.Prevence onkologických onemocnění.Prevence duševních onemocnění.Prevence v obezitologii a diabetologii.Prevence úrazů.Prevence závislostí - kouření cigaret, nadužívání alkoholu, užívání návykových látek, závislosti na lécíchZdraví a životní prostředí.Prevence ve specializovaných oborech medicíny - alergologie, cestovní medicína, ortopedie, oftalmologie, gynekologie, gastroenterologie, pediatrie.

Získané způsobilosti

Student je schopen porozumět základní termínům preventivné medicíny. Je schopen získané poznatky aplikovat v praxi. Je motivován ke zdravějšímu životnímu stylu, chápe význam zdravého životního stylu, zdravé výživy a pohybové aktivity v prevenci civilizačních onemocnění. Umí posoudit a doporučit, jaká preventivní vyšetření přispívají k včasnému odhalení nemocí. Dokáže správně dle věku a pohlaví určit vhodné období pro provedení preventivních vyšetření. Zná základní principy a přínos preventivních vyšetření pro včasné odhalení nemocí a poruch zdraví.

Literatura

Fait, T., Vrablík, M., Češka, R. a kol. Preventivní medicína. Barták, M. Ekonomika zdraví. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2010. ISBN 978-80-7357-503-8.Janečková, H., Hnilicová, H. Úvod do veřejného zdravotnictví. 2009. ISBN 978-80-7367-592-9.VURM, V. A KOL. Vybrané kapitoly z veřejného a sociálního zdravotnictví. Triton Praha, 2007.

Požadavky

80% aktivní účast na přednáškách, zpracování semestrální práce na zadané téma

Garant

MUDr. Otto Kott, CSc.

Vyučující

MUDr. Daniela Fránová