Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština pro cizince 6 (UJP / CPC6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UJP / CPC6 - Čeština pro cizince 6, Ústav jazykové přípravy, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. týden (8 hod.)Jak strukturovat mluvený referát - prezentaci3.-4. týden (8 hod.)Umění diskuze a argumentace5.-6. týden (8 hod.)Problematika souvětí v odborném stylu7.-8. týden (8 hod.)Slovesná valence9.-10. týden (8 hod.)Jmenná valence11.-12. týden (8 hod.)Spisovné versus nespisovné jazykové prostředky

Získané způsobilosti

Student umí: - s jistotou používat běžné gramatické struktury potřebné při každodenní komunikaci, - bez problémů porozumět mluvenému slovu v rádiu a televizi, - částečně rozlišit vhodnost a nevhodnost užitých jazykových prostředků vzhledem ke komunikační situaci, - používat s jistotou slovní zásobu a fráze umožňující mu bez problémů komunikovat v běžných situacích a částečně je zařadit do stylové roviny, - vyjádřit své názory a postoje, přesvědčení i nejistotu a argumentačně je podložit,- napsat textové útvary se složitější textovou výstavbou, - vyhledat a vybrat podstatné i detailní informace v autentických textech, - prezentovat (písemně i ústně) své zaměření studia, - aktivně se účastnit diskusí, hodnotit návrhy a adekvátně na ně reagovat.

Literatura

Bischofová, Jana; Hrdlička, Milan; Hasil, Jiří; Kramářová, Jitka. Čeština pro středně a více pokročilé. Praha: Karolinum, 2011. Rešková, Ivana; Pintarová Magdalena. Communicative Czech - Intermediate. Brno, 2009. Trnková, Alena. Cvičení z české mluvnice pro cizince. Praha: ISV, 2003. Čechová, Elga; Putz, Harry; Trabelsiová, Helena. Čechová, Elga; Putz, Harry; Trabelsiová, Helena. Chcete ještě lépe mluvit česky? = Wollen sie noch besser tschechisch sprechen? = Do you want to speak even better Czech?. 2. díl. Liberec [s.n.], 1996. Nekovářová, Alena. Čeština pro život: 15 moderních konverzačních témat = Czech for life = Tschechisch fürs Leben. Praha: Akropolis, 2008. Nekovářová, Alena. Čeština pro život 2: 15 moderních konverzačních témat = Czech for life = Tschechisch fürs Leben. Praha: Akropolis, 2012. On-line katalogy knihoven. Filipec, Josef. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 2012. Antošová, Anna; Nováková, Magdalena; Pačesová, Vlasta. Textová cvičebnice češtiny pro zahraniční posluchače VŠE. Praha: Oeconomica, 2004. Sovová, Jana; Casadei, Lucia. Textová cvičebnice pro zahraniční bohemisty : (gramatika, konverzace, překlad)/.

Požadavky

Požadavky na zápočet: Student musí plnit průběžné domácí úkoly, jeden zápočtový test na 75 %, odevzdat jednu písemnou práci. Účast na seminářích je povinná, povoleny jsou dvě absence. Zkouška: K ústní zkoušce si studenti připraví prezentaci, popř. referát na zvolené téma týkající se studovaného oboru.

Garant

Mgr. Kateřina Sachrová