Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latina pro Fakultu zdrav. studií (UJP / LZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UJP / LZ - Latina pro Fakultu zdrav. studií, Ústav jazykové přípravy, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia latinské lék. terminologie. Počátky lékařské terminologie. Výslovnost, latiny, přízvuk. Latinská substantiva - rozdělení. Substantiva I. deklinace. Řecká substantiva skloňovaná podle lat. I. deklinace. Sloveso esse.2. Substantiva II. dekl. Řecká substantiva skloňovaná podle II. deklinace.3. Adjektiva I. a II. deklinace. Participium perfekta pasiva. Adverbia tvořená od adjektiv I. a II. deklinace -lexikálně.4. Slovesa (především tvary imperativu a 3. os. konjunktivu préz akt., zkratky těchto tvarů užívané v lék. terminologii)5. Substantiva IV. a V. deklinace.6. Substantiva III. deklinace - maskulina, feminina.7. Substantiva III. deklinace - neutra.8. Řecká substantiva skloňovaná podle III. deklinace.9. Adjektiva III. deklinace.10. Participium prézenta aktiva.11. Pravidelné, nepravidelné a neúplné stupňování adjektiv.12. Číslovky.13. Latinské a prefixy a sufixy. Receptura.14. Zápočtový test. Řecké prefixy a sufixy.15. Slova složená. Řecké slov. základy.

Získané způsobilosti

Student umí: - správně vyslovovat základní latinské a řecké termíny.- zvládat základní latinskou gramatiku i nejdůležitější pravidla tvorby latinských a řeckých termínů.- používat pasivně základní slovní zásobu latinských i řeckých lékařských výrazů včetně zkratek.- přeložit z latiny nejběžnější lékařské výrazy, nezbytné pro jeho praxi v oboru.

Literatura

Plašilová J., Kott O.:. Základy lékařské terminologie pro bakalářské zdravotnické obory. ZČU, 2011. Kozlíková, D.; Plašilová, J. Latinská lékařská terminologie pro bakalářské obory na lékařských fakultách. Praha: Karolinum, 2003. Kábrt, J.; Kábrt, J. jr. Lexicon medicum. Praha : Galén, 2004. Marečková, Elena; Reichová, Hana. Úvod do lékařské terminologie. Brno: MU, 2004.

Požadavky

Podmínky k zápočtu: aktivní účast na cvičeních a průběžné plnění zadaných úkolů, úspěšné absolvování průběžného a zápočtového testu (75%).Podmínky ke zkoušce: úspěšné absolvování písemného testu (75%).

Garant

Mgr. Anna Velichová

Vyučující

PhDr. Jiřina PlašilováMgr. Anna Velichová