Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština A (UJP / RA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UJP / RA - Ruština A, Ústav jazykové přípravy, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Opakování znalostí z kurzů RB1, RB2 a RB3.2.Konverzační okruhy: Počasí, roční období, svátky, ruská kultura.Cvičebnice kap.4:Ruské svátky,tradice.3.Historické a geografické poznatky o Rusku. Provádění hostů po České republice.Cvičebnice kap.1:Co je třeba znát o Rusku?4.Lexikální a gramatické minimum: přídavná jména utvořená od názvů měsíců, procvičování flexe tvrdých a měkkých adjektiv,přivlastňovací přídavná jména, skloňování podstatných jmen, záporná zájmena,pravopis velkých a malých písmen, pravopis přízvučné a nepřízvučné koncovky 7. pádu jednotného čísla podstatných jmen rodu mužského,pravopis řadových číslovek, přízvuk ve slovech cizího původu, jména osobní a místní;vyjádření nutnosti, ruský ekvivalent českého rodu,vyjádření přibližnosti, velikosti, data a letopočty.

Získané způsobilosti

Student umí: - vyjádřit své názory a přiměřeně reagovat na názory ostatních- pohovořit o tématech, která souvisejí s každodenním životem, např.město, životní styl člověka, cestování, počasí, situace na letišti, na nádraží- vhodně používat základní slovní zásobu k osvojeným tématickým celkům- přiměřeně správně používat gramatické struktury- domluvit se ústně a telefonicky o požadavcích na služby- shrnout obsah novinového článku nebo obsah slyšeného projevu- napsat vypravování nebo zprávu na základě adekvátní prezentace argumentů

Literatura

Jelínek Stanislav. Raduga po novomu 3. Fraus, Plzeň, 2009. ISBN 978-80-7238-772-4.Golovatina, Varvara; Klausová, Vlasta. Cvičebnice ruského jazyka. Plzeň, 2013. Balcar, Milan. Ruská gramatika v kostce. Praha, 1999. ISBN 80-7079-138-1.Rykovská,M., Svobodová, J. Ruský jazyk pro začátešníky. Plzeň, 2006. Pešková , Michaela. www.ruskerealie.zcu.cz.

Požadavky

Požadavky na zápočet: Referát na vybrané téma v rozsahu 10 stran. Požadavky na zkoušku: Ústní pohovor v rozsahu konverzačních dovedností A1 - A2 .

Garant

Mgr. Vlasta Klausová

Vyučující

Mgr. Varvara Golovatina, CSc.Mgr. Vlasta KlausováIng. Milada StočkováMgr. Václav Trejbal, CSc.