Ekologie stanovišť FZP
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Mezi jednotlivými typy vod ostrá hranice. Geologické změny mohou vést ke změně lenitického
stanoviště na lotické nebo naopak, biologické procesy působí často stabilizačně -> zpomalují
zanášení jezer a říční erozi. Člověk má snahu urychlit geologické procesy na úkor biologických ->
dochází pak činností vody k zanášení jezer atd.
Sladkovodní stanoviště ve srovnání s mořskými a suchozemskými zaujímají poměrně malou část
zemského povrchu, ale jejich význam pro člověka daleko přesahuje jejich malou plochu:
1) Zdroj pitné vody a vody pro průmysl
2) Nejpříhodnější a nejlacinější systémy pro odkládání odpadních látek
3) Sladké vody jsou nejužším profilem v koloběhu vody
Vzhledem ke zneužívání tohoto přírodního zdroje člověkem se může stát voda pro něho limitujícím
faktorem.
ZÁKLADNÍ LIMITUJÍCÍ FAKTORY zvláště významné ve sladké vodě:
TEPLOTA
3
Voda oplývá řadou jedinečných tepelných vlastností, které provázaně působí v tom smyslu, že
teplotní změny se snižují na nejnižší možnou míru. Ke změnám teploty dochází ve vodě mnohem
pomaleji než ve vzduchu.
Nejdůležitější tepelné vlastnosti vody:
(1) Velké specifické teplo => velké množství tepla nutné ke změně teploty vody. Ke zvýšení 1 ml
(= g) vody o 1
oC je potřeba 1 g cal tepla. Jen málo látek má hodnotu vyšší než 1
(2) Velké skupenské teplo tání: přeměna 1 g ledu na 1 g vody (a naopak) o stejné teplotě = 80 cal.
(3) Nejvyšší známé skupenské teplo výparu. Během odpařování (stále probíhá z vegetace, vody a
ledu) = 536 cal/g. Dá se říci, že větší část dopadajícího slunečního záření je spotřebována na odpar
vody -> tento tok energie způsobuje zmírňování klimatu a umožňuje existenci a vývoj života v
současné mnohotvárnosti.