Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Agrochemie - základní pojmy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (14.64 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Pyrrol-ze suché destilace, 4 jádra ve chlorofylu

Thiofen-součást biotinu, připomíná benzen

Furan-součást furanosy, hojně v přírodě

1,4-dioxan-rozpouštědlo, vzorky pro mikroskopii

Furfual-rozpouštědlo esterů celulosy, plasty, léčiva

Pyridin-složka vitaminů PP a alkaloidů, rozpouštědlo

Pyrimidin-nukleové kyseliny, vitaminy B

Triazin-s Cl herbicid

Indol-regulace KT, v květech a fekáliích

Purin-základ kofeinu, v k. močové

Chinolin-z kamenouhelného dehtu, léčiva

Oxiran-výroba detergentů

Fosgen-hydrolyzace na CO2 a Cl, bojová látka

Močovina- CO2+NH3, plasty, krmiva, hnojiva, moč

Bílkoviny-jednoduché=zbytky AK

-složené(proteidy)+nebílkovinová složka

AK-aminoskupina v poloze 2, chirální, L konfigurace

-esenciální (nepostradatelné) x neesenciální

-esenciální:leucin, lysin, threonin, valin, histidin, methionin

-neesenciální:alanin, glycin, cystein, serin, tyrosin, prolin

Peptidická vazba-rce 2 AK =>dipeptid

Opticky aktivní látka-má centrum chirality, nemá střed

-schopnost stáčet rovinu polarizovaného světla

Chirální C-na každé vazbě něco jiného

D,L-absolutní konfigurace glyceraldehydu

D-hydroxylová skupina směřuje doprava

Disacharidy-2 mono s glykosidovou nebo glukosidovou vazbou

Sacharoza-řepný, glukosa+ fruktosa, řepa cukrovka, c.třtina

Maltosa-sladový, glukosa + glukosa, enzymatická rce škrobu

Laktosa-mléčný, gluk+galaktosa, v mléce savců

Isomaltosa- glukosa + glukosa, z enzymové hydrolýzy

Cellobiosa-gluk+glukose, stav.jed. Celulosy

Tuky-nas. a nenasycené mastné kyseliny

-nasycené: olejová, palmitoolejová, nervonová,

-nenas nenasycené: palmitová, stearová, máselná, laurová

-jednoduché-tuky, oleje, vosky

-složené-fosfolipidy, glykolipidy, lipoproteiny

genom-soubor veškerého genetického materiálu

Enzymy-katalyzátory chemických rcí

-oxidoreduktasy-přenos H a elektronů, rce s O2

-transferasy-přenos skupin

-hydrolasy-hydrolitické štěpení vazeb

-lyasy-nehydrolitické a neoxidační štěpení vazeb

-isomerasy-změny uvnitř 1 molekuly

-ligasy-štěpení triasofosfátů, např. ATP

Vitaminy-nepostradatelné faktory výživy

-provitaminy-nehotová forma vitaminů

-hydrofilní-C, H, M, B, PP

Thiamin(B1)-mouka, luštěniny, droždí, žloutek, vnitřnosti

Riboflavin(B2)-rajčata, mléko, žloutek, vnitřnosti

Nikotinát(PP)-kvasnice, játra, ryby

Pyridoxin(B6)-maso, játra, droždí, celozrnná mouka

Pantothenát(B5)-všude

Folát(M)-droždí játra, zelené rostliny

Biotin(H)-játra, žloutek

Kobalamin(B12)-vnitřnosti, játra; biosyntéza NK

L-askorbát(C)-černý rybíz, citrusové plody, zelená paprika

-lipofilní-A, D, E, K

Retinol(A1)-rybí tuk, máslo, žloutek, játra

Kalciferoly(D)-kvasnice, oleje, žloutek

K-zelí, květák, špenát, luštěniny, játra

aldosa vs.ketosa

nakreslit thiofen

rozdíl mezi DNA a RNA

podle čeho se dělí složené bílkovin

co jsou a k čemu slouží oxydoreductasy

z čeho se skládá sacharosa

Témata, do kterých materiál patří