Agrochemie - základní pojmy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Pyrrol-ze suché destilace, 4 jádra ve chlorofylu
Thiofen-součást biotinu, připomíná benzen
Furan-součást furanosy, hojně v přírodě
1,4-dioxan-rozpouštědlo, vzorky pro mikroskopii
Furfual-rozpouštědlo esterů celulosy, plasty, léčiva
Pyridin-složka vitaminů PP a alkaloidů, rozpouštědlo
Pyrimidin-nukleové kyseliny, vitaminy B
Triazin-s Cl herbicid
Indol-regulace KT, v květech a fekáliích
Purin-základ kofeinu, v k. močové
Chinolin-z kamenouhelného dehtu, léčiva
Oxiran-výroba detergentů
Fosgen-hydrolyzace na CO2 a Cl, bojová látka
Močovina- CO2+NH3, plasty, krmiva, hnojiva, moč
Bílkoviny-jednoduché=zbytky AK
-složené(proteidy)+nebílkovinová složka
AK-aminoskupina v poloze 2, chirální, L konfigurace
-esenciální (nepostradatelné) x neesenciální
-esenciální:leucin, lysin, threonin, valin, histidin, methionin
-neesenciální:alanin, glycin, cystein, serin, tyrosin, prolin
Peptidická vazba-rce 2 AK =>dipeptid
Opticky aktivní látka-má centrum chirality, nemá střed
-schopnost stáčet rovinu polarizovaného světla
Chirální C-na každé vazbě něco jiného
D,L-absolutní konfigurace glyceraldehydu
D-hydroxylová skupina směřuje doprava
Disacharidy-2 mono s glykosidovou nebo glukosidovou vazbou
Sacharoza-řepný, glukosa+ fruktosa, řepa cukrovka, c.třtina
Maltosa-sladový, glukosa + glukosa, enzymatická rce škrobu
Laktosa-mléčný, gluk+galaktosa, v mléce savců
Isomaltosa- glukosa + glukosa, z enzymové hydrolýzy
Cellobiosa-gluk+glukose, stav.jed. Celulosy
Tuky-nas. a nenasycené mastné kyseliny
-nasycené: olejová, palmitoolejová, nervonová,
-nenas nenasycené: palmitová, stearová, máselná, laurová
-jednoduché-tuky, oleje, vosky
-složené-fosfolipidy, glykolipidy, lipoproteiny
genom-soubor veškerého genetického materiálu
Enzymy-katalyzátory chemických rcí
-oxidoreduktasy-přenos H a elektronů, rce s O2
-transferasy-přenos skupin
-hydrolasy-hydrolitické štěpení vazeb
-lyasy-nehydrolitické a neoxidační štěpení vazeb
-isomerasy-změny uvnitř 1 molekuly
-ligasy-štěpení triasofosfátů, např. ATP
Vitaminy-nepostradatelné faktory výživy
-provitaminy-nehotová forma vitaminů
-hydrofilní-C, H, M, B, PP
Thiamin(B1)-mouka, luštěniny, droždí, žloutek, vnitřnosti
Riboflavin(B2)-rajčata, mléko, žloutek, vnitřnosti
Nikotinát(PP)-kvasnice, játra, ryby
Pyridoxin(B6)-maso, játra, droždí, celozrnná mouka
Pantothenát(B5)-všude
Folát(M)-droždí játra, zelené rostliny
Biotin(H)-játra, žloutek
Kobalamin(B12)-vnitřnosti, játra; biosyntéza NK
L-askorbát(C)-černý rybíz, citrusové plody, zelená paprika
-lipofilní-A, D, E, K
Retinol(A1)-rybí tuk, máslo, žloutek, játra
Kalciferoly(D)-kvasnice, oleje, žloutek
K-zelí, květák, špenát, luštěniny, játra
aldosa vs.ketosa
nakreslit thiofen
rozdíl mezi DNA a RNA
podle čeho se dělí složené bílkovin
co jsou a k čemu slouží oxydoreductasy
z čeho se skládá sacharosa