Test varianta A
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
A
1, Velikost kvasinek je přibližně: 5-10µm
2, Popiště buňku kvasinky: A, jizva po pučení B, jaderná metr (jádro)
C, chromosomy DNA D, buněčná stěna
E, mitochondrie
3, Pojmenujte základní tvary bakteriálních buněk:
A, o ooo oo koky(kulovitý)
B, І Y bifidobakterie (tyčinka)
C, C vibria (rohlíčkovitý tvar)
4, Uveďte rodová jména plísní:
5, Označte rok, který patří mezi kvasinky: KLUYVEROMYCES
6, Označte G+ rod bakterií: LACTOBACILLUS
7, Kolik bakteriálních buňek v kultuře po 5ti generacích dělení v exponenciální fázi růstové křivky, jestliže na počátku bylo přítomno 10 buněk: 10x 25
8, Přenos bakteriální DNA pomocí spojení 2 buněk se nazývá: KONJUGACE
9, Nakreslete schéma koloběhu C:
¨
10, Napiště buněčné produkty máselného kvašení:
A, kys.máselná C, CO2
B, kys.octová D, H2
11, Doplňte následující ukazatele pitné vody:
Koliformní bakterie 0/100ml
Mesofilní bakterie 100/1ml
Psychrofilní bakterie 200/1ml
12, Označte rod obligátně vodních bakterií: FLAVOBACTERIUM
13, Vyjmenujte fáze rozvoje mikroorganismů v siláži:
A, smíšená mikroflora (7dní) C, technologická zralost(8týdnů)
B, fáze bakteriálního mléčného kvašení(lactobacillus)
14, Které krmivo je nesilážovatelné? VOJTĚŠKA
15, Zakroužkujte hlavní charakteristiky Bacteroides: G-, tyčinky anaerobní, bez spór
16, Fibrobacter: G-, aerobní, tyčinky
17, Označte rozkladače celulózy v bachoru: BUTYRIVIBRIO, FIBROSOLVENS
18, Označte látku, která nepatří mezi l……. antibiotika: RIFAMPICIN
19, Mezi vlastnosti endotoxinů nepatří: JSOU TERMOLABILNÍ
20, Celulární (buněčná) imunita je zprostředkována: T-LYMFOCYTY
21, Vyhláška MZ o kvalitě potravin, že pro celý počet MO v mražených krémech platí: n=5, c=3, m=102, M=103, jaký maximální počet a u kolika vzorků se připouští?
V 5 vzorcích jsou max.hodnoty 102, ale ve 3 z nich je možné maximum 103