Předmět Praktická mikrobiologie - Bc. (AMA06E)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AMA06E - Praktická mikrobiologie - Bc., Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU).
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|---|---|---|
Mikrobiologie - otázky | Neznámý | 30.06.2020 12:02 | 3 |
Mikrobiologie zpracované body k testu | Neznámý | 30.06.2020 12:02 | 4 |
Mikrobiologie-sepsaná prezentace | Neznámý | 30.06.2020 12:02 | 2 |
Souhrn ke zkoušce mikrobiologie | Neznámý | 30.06.2020 12:04 | 5 |
Test varianta A | Neznámý | 30.06.2020 12:05 | 3 |
Test varianta B | Neznámý | 30.06.2020 12:05 | 2 |
Test varianta C | Neznámý | 30.06.2020 12:05 | 3 |
Další informace
Cíl
Předmět seznamuje studenty zootechnického zaměření s významem mikroorganismů v prostředí především ve vztahu k živočišnému organismu. V úvodních kapitolách je pozornost věnována významným skupinám mikroorganismů - viry - bakterie - houby. Jsou vysvětleny základy metabolismu, genetiky, růstu a množení mikroorganismů. Pozornost je věnována cyklům C, N, S, P. Hlavní důraz je položen na výskyt a význam mikroorganismů v krmivech, trávicím traktu a potravinách. V praktické části studenti zvládnou řadu laboratorních technik, např. pozorování mikroorganismů, stanovení počtu mikroorganismů.
Získané způsobilosti
Znalosti:Zná a dovede popsat stavbu virionu, prokaryotní a eukaryotní buňku. Dovede popsat životní cyklus bakteriofága. Má všeobecné znalosti o biologii, fyziologii a genetice baktérií a mikroskopických hub. Dovede popsat základní anabolické a katabolické pochody v bakteriální buňce. Je obeznámen s úlohou mikroorganismů na koloběhu uhlíku, dusíku, síry, fosforu a dalších prvků. Dovede popsat výskyt mikroorganismů v potravinách a krmivech. Má znalostí o výskytu a úloze mikroorganismů v bachoru, voleti a trávicím traktu člověka a zvířat obecně. Má obecné znalosti o interakci imunitního systému s patogenními a potenciálně patogenními a komenzálními mikroorganismy.Dovednosti:Ovládá přípravu základních mikroskopických preparátů jako je vitální barvení, negativní barvení, preparát na rychlo a barvení podle Grama. Testování citlivosti mikroorganismů je schopen provést diskovou difúzní metodou. Umí provést základní mikrobiologické vyšetření pitné vody.Kompetence - komunikace:Může působit jako člen týmu, ale také jako vedoucí pracovník malého kolektivu. Je schopen komunikovat v českém jazyce s využitím odborných termínů. Vlastní názory dovede srozumitelně formulovat a přesvědčivě prezentovat. dokáže identifikovat problémy a navrhovat účinné způsoby jejich řešení.Kompetence - úsudek:Ke své práci přistupuje samostatně, iniciativně a tvořivě. Na konkrétní problémy dokáže aplikovat teoretické znalosti, které dokáže flexibilně přizpůsobit aktuální situaci. Při vytváření vlastního názoru využívá nejen svých poznatku, ale i znalostí dalších odborníků a specialistů.
Literatura
ZákladníJazyk výuky: ČeštinaŠilhánková L. (1995) Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Victoria Publishing, Praha, 361 s. ISBN 80-85605-71-6Růžek L. et al. (2001) Cvičení z mikrobiologie a pedobiologie. ČZU, Praha, 55s. ISBN 80-213-0838-9Prescott L.M. et al. (1996) Microbiology. WCB Publishers, London, 935 s. ISBN 0-697-29390-4DoporučenáJazyk výuky: ČeštinaŠtevlíková T., Kačaniová M. (2005) Základy taxonómie bakteérií. SPU v Nitre, Nitra, 64 s., ISBN 80-8069-461-3Demnerová K. a kol. (2001) Laboratorní cvičení z mikrobiologie. VŠCHT v Praze, Praha, 179 s., ISBN 80-7080-415-7Števlíková T., Kačaniová M. (2005) Základy taxonómie baktérií. SPU v Nitre, Nitra, 64 s., ISBN 80-8069-461-3
Požadavky
žádný
Garant
prof. Ing. Vojtěch Rada, CSc.