Mikrobiologie zpracované body k testu
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Mikrobiologie
1.Konzultace:
velikosti mikroorganismů - v testu hlídat jednotky!
-eukaryot x prokaryot = rozdíly v buňkách…
bakterie ( umět popsat-hodně bodů)
-stavba bakteriofága,
-kapsida = hlavička, kapsomera= protein ze kterého je hlavička vyrobena
kvasinky, (Eukariota)
-reprodukce virů
-peptidoglykan
Základní složka buněčné stěny bakterií. G+ se uvádí až 90 %, barví se fialově, v buněčné stěně, u G- do 20 % z celkové hmotnosti buňky, barví se červeně.
-aktinomycety = vláknité bakterie. , G+, anaerobní tyčinky, hl. půdní, součást koloběhu uhlíku, rozkládají organické látky, některé i onemocnění
-seskupení bakterii
-tyčinka sporulující x nesporulující
-tyčinky rovné, zakřivené, nepravidelné
2.Konzultace
Identifikace bakterií podmínka správné identifikace – čistá kultura!
morfologické vlastnosti: tvar, velikost, seskupení buněk, pohyblivost, umístění bičíku, barvitelnost podle Grama, spóry, .........
kultivační vlastnosti: tvar, pigmentace, okraje kolonií, růst v tekutém médiu
-buněčná stěna G-bakterii - červenýsložitější struktura, tenká cca 10-15 nm, trojvrstevná:
•vnější membrána – proteiny, lipidy
•peptidoglykanová vrstva
•periplasmatický prostor - gel
rody: Acetobacter, Azotobacter, Escherichia, Pseudomonas, Rhizobium, Salmonella
-buněčná stěna G+ bakterii - Fialová
jednovrstevná, jednoduchá stavba, osilná (30 nm)
peptidoglykan až 90 %, teichové a lipoteichové kyseliny
rody: Bacillus, Clostridium, Lactobacillus, Micrococcus, Staphylococcus, Streptococcus, Streptomyces
Rozmnožování:
Binární dělení,
Přenos plazmidů = konjugace,
příjem cizí dna (nesežere, asimiluje) = Transformace,
přenos DNA pomocí bakteriofága = transdukce.
Mikromycety = Kvasinky + plísně. (eukariota 1 – vícebuněčné, 1 – vícejaderné, chitin, celulóza, stélka)
-rozmnožování mikroskopických hub
Vegetativní: fragmenty mycelia + pučení
nepohlavní částice: fruktifikační orgány + konidie, konidiofor, mnohob.
sporangiospóry, sporangiofor, jednobuněčné
Pohlavní: konjugace částí vláken s pohlavním charakterem, vznik pohlavních spor
ODDĚLENÍ: EUMYCETY (EUMYCOTA, HOUBY PRAVÉ)
Třída: Zygomycetes (Mucor, Rhizopus)
Třída: Endomycetes (Saccharomyces)
Třída: Ascomycetes (Penicillium, Aspergillus)
Třída: Basidiomycetes
Třída: Deuteromycetes (Candida, Monilia, Fusarium)
-důležité rody kvasinek
Saccharomyces – etanolové kvašení, produkce vitamínů, pekařství, kažení potraviny (med, kečupy, marmelády) Kluyveromyces – mléčné výrobky (kefír), krmné směsi, kažení sýrů
Candida – některé jsou patogenní, kažení potravin (pivo, mléčné výrobky, maso, zelenina), krmné směsi, fermentace kakaových bobů
Torulopsis – krmné směsi
3.Konzultace
-autotrofní x heterotrofní
AUTOTROFNÍ
zdroj C je CO2
nezávislé na organické hmotě
komplexní enzymatický aparát
velká spotřeba energie