Mikrobiologie zpracované body k testu
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
-co je schopno rozkládat a aerobním prostředí: plísně
-rovnice enzym-substrát:
E + S → E-S → E-P → E + P
-Glykolýza:
je metabolická dráha přeměny glukosy na dvě molekuly pyruvátu za čistého výtěžku dvou molekul ATP a dvou molekul NADH. Probíhá v cytosolu buněk.
ETANOLOVÉ KVAŠENÍ
C6H12O6 → 2CH3CH2OH + 2CO2 (2ATP)
-
4.Konzultace
-mlečné kvašení
CH3COCOOH + H+ → CH3CHOHCOOH (pyruvát(kys. Pyrohroznová) + H+ = kys. Mléčná (2 hydroxy propanová k.)
homofermentativní – hlavní produkt je k. mléčná (> 90 %)
heterofermentativní – asi 50 % k. mléčné + k. octová + CO2, etanol (další organické k.)
anaerobní, fakultativně anaerobní, mikroaerofilní, vždy fermentace
mezofilní, termofilní
acidotolerantní
mono- a disacharidy, organické N-látky, vitamíny
HOMOFERMENTATIVNÍ
Lactococcus – mléko, mléčné výrobky, Lc. lactis, Lc. cremoris
Streptococcus – jogurt, Sc. thermophilus
Enterococcus – trávicí trakt, probiotické preparáty, indikátor fekálního znečištění, E. faecium, E. fecalis Pediococcus – mléko, siláž, uzenářský výrobky
Lactobacillus: homo i heterofermentativní Lb. deslbrueckii ssp. bulgaricus – jogurt Lb. acidophilus – mléko, trávicí trakt, vagína, probiotika Lb. plantarum – rostliny, siláž
HETEROFERMENTATIVNÍ BMK
Lactobacillus – Lb. fermentum, Lb. brevis – siláž, kyselé zelí
Leuconostoc – mléko, produkce polysacharidů
Význam BMK:
mléko, mléčné výrobky
trávicí trakt
siláž, kysaná zelenina
probiotika
výroba k. mléčné
-bifidobakterie-co vzniká a v jakém poměru
Kvašení uskutečňované rodem Bifidobacterium:
konečné produkty kyselina octová a mléčná v poměru 3:2
význam: mléčné kysané výrobky (probiotika), součást střevní mikrobioty
MÁSELNÉ KVAŠENÍ (Clostridium)
4 C6H12O6 → 3CH3CH2CH2COOH + CH3COOH + 8CO2 + 8H2
pyruvát → acetyl-CoA + CO2 + H2
butyrát + acetát + butanol + aceton + isopropanol
Význam:
typicky půdní bakterie, nejdůležitější fermentace v půdě
anaerobní fixace N2
rozklad bílkovin a složitých C-látek
patogenní, toxiny (Cl. perfringens, Cl. botulinum, Cl. tetani)
trávicí trakt
čištění odpadních vod
průmyslová výroby k. máselné
produkce bioplynu
PROPIONOVÉ KVAŠENÍ (Propionibacterium)
hexóza → pyruvát → propionát + acetát + CO2 + H2O
laktát → pyruvát → propionát + acetát + CO2 + H2O
jednoduché C-látky, organický N
aerotolerantní, anaerobní, mezofilní
výroba sýrů – ementál
produkce vitamínů
protiplísňový preparát
trávicí trakt, kůže
SMÍŠENÉ KVAŠENÍ (E. coli)
žádný konečný produkt nepřevažuje
kyselina mléčná, k. jantarová, k. mravenčí, etanol, CO2, H2
Neúplná aerobní respirace: (octové, citronové)
neúplná mineralizace org. látek - H2O, (CO2), organická látka, nepravá kvašení
Octové kvašení (Acetobacter)
CH3CH2OH + O2 → CH3COOH + H2O
kažení vína, výroba octa
Citronové kvašení (Aspergillus niger)
glycidy → kyselina citronová
potravinářství – limonády, džemy