Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování rostlinných produktů (ZRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZRP - Zpracování rostlinných produktů, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
ZRP - cvika Neznámý 12.02.2018 19:35 1

Další informace

Obsah

1.Jakost zemědělských rostlinných produktů a potravin. Produkce obilovin a jejich použití. Význam obilovin ve výživě lidí. (dotace 2/2)2.Anatomická stavba a chemické složení obilného zrna. Fyzikální a biologické vlastnosti obilní masy. (dotace 2/2)3.Mikroflora obilí, samozahřívání obilních zásob. Skladištní škůdci, význam, charakteristika, formy boje proti nim. Nákup obilí, posklizňová úprava obilí. (dotace 2/2)4.Sušení obilí, technologie sušení, sušárny. Obilní skladiště, technologické postupy při skladování obilí, kontrola skladovaného obilí. (dotace 2/2)5.Mlynářství, technologie výroby mouky, charakteristika hlavních surovin. Čištění, mletí obilí, výtěžnost. Příprava obchodních mouk, zrání mouky, zbytky a odpady. (dotace 2/2)6.Průmyslové zpracování mouky, výroba pekárenská, těstárenská, výroba trvanlivého pečiva. Snack - výrobky, extruzní technologie. (dotace 2/2)7.Zpracování olejnin, suroviny a jejich složení. Výroba surového oleje, rafinace. Výrobky tukového průmyslu, potravinářské, technické, výrobní zbytky. (dotace 2/2)8.Technologie výroby sladu. Požadavky na sladovnický ječmen, výroba sladu. Druhy sladů (dotace 2/2)9.Technologie výroby piva. Suroviny k výrobě mladiny, kvašení a úprava piva. Zbytky a odpady z výroby sladu a piva. Druhy piva a jejich rozdělení. (dotace 2/2)10.Chemické složení bramborové hlízy. Skladování brambor. Zušlechtěné výrobky z brambor. Výroba škrobu z brambor a jiných surovin. (dotace 2/2)11.Technologie výroby cukru. Chemické složení a technologická jakost cukrovky. Postup při skladování a zpracování cukrovky. Výroba lehké šťávy. (dotace 2/2)12.Chemické složení ovoce a zeleniny, konzervační metody. Výrobky z ovoce a zeleniny. Základy výroby révového vína. (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézyOborově specifické kompetence: -Umí prakticky stanovit a vypočítat základní technologické parametry vstupních surovin-Umí vypočítat potřebné množství komponent pro přípravu a finalizaci typických produktu zpracovatelského průmyslu v rostlinné výrobě-Umí základní postupy a technologie při zpracování jednotlivých skupin zemědělských komodit-Získání znalostí o základní úpravě a posklizňovém zpracování zemědělských produktů rostlinného původu

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -schopnost analýzy a syntézyOborově specifické kompetence: -Umí prakticky stanovit a vypočítat základní technologické parametry vstupních surovin-Umí vypočítat potřebné množství komponent pro přípravu a finalizaci typických produktu zpracovatelského průmyslu v rostlinné výrobě-Umí základní postupy a technologie při zpracování jednotlivých skupin zemědělských komodit-Získání znalostí o základní úpravě a posklizňovém zpracování zemědělských produktů rostlinného původu

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZDUDÁŠ, M. -- PELIKÁN, M. -- MÍŠA, F.Technologie kvasného průmyslu., , BrnoES MZLU , skriptum1996ZHŘIVNA, L. -- PELIKÁN, M. -- HUPMOLA, J. Technologie sacharidů Brno,ES MZLU Skriptum 1999ZKUČEROVÁ, J.Zpracování rostlinných produktůCD-ROMBrno978-80-7375-287-3ZINGR, I. a kol.Zpracování zemědělských produktůBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita200180-7157-520-8DKUČEROVÁ, J. -- PELIKÁN, M. -- HŘIVNA, L.Zpracování a zbožíznalství rostlinných produktůBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2007978-80-7375-088-6DBIGGS, M. -- MCVICAR, J.The complete book of vegetables, herbs & fruit : the definitive book on edible gardeningLondonKyle Cathie Limited20021-85626-571-4

Požadavky

Zápočet - povinná účast na cvičení, požadována aktivní účast, odevzdání protokolů z praktických cvičení, odevzdání seminární práce, prezentace a obhajoba seminární práce, povinná účast na exkurzi, zápis z exkurze. Napsání testu s 80% úspěšností. Opravné testy se píší ve 12.týdnu. Zkouška - písemná a ústní, písemná část zkoušky, v délce 50 min, se skládá z 10 bodově ohodnocených otázek. K ústní zkoušce je nutné získat 65 % z celkového počtu bodů. K ukončení předmětu je požadovaná znalost cvičení, přednášek a doporučené literatury. Celkové ukončení předmětu a získání kreditů zahrnuje aktivní účast na přednáškách a cvičeních, hodnocení testů a seminární práce ze cvičení, hodnocení písemné i ústní části zkoušky.

Garant

Ing. Viera Šottníková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Viera Šottníková, Ph.D.