Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Staroslověnština (PLB400)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PLB400 - Staroslověnština, Filozofická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Velkomoravská mise a její význam - seminárka Neznámý 11.11.2018 22:52 3
Vývoj slovanského písma na celém slovanském území - seminární práce Seminárky, referáty 27.11.2018 10:49 3

Další informace

Cíl

Úlohou predmetu je zoznámiť poslucháčov (študentov) s gramatickou stavbou staroslovienskeho jazyka; vysvetliť fonetické a morfologické vývinové procesy počas praslovanského jazykového obdobia (do rozpadu slovanskej jazykovej jednoty) a osvetliť vývin v jednotlivých slovanských jazykoch po rozpade slovanskej jazykovej jednoty. Súčasťou predmetu je čítanie a analýza staroslovienskych textov s presahom do cirkevnej slovančiny.

Osnova

Počas jednotlivých prednášok a cvičení sa študenti mať možnosť zoznámiť so staroslovienčinou ako najstarším slovanským spisovným jazykom. Vysvetlíme niektoré aspekty vzniku písma a písomníctvo v staroslovienskom jazyku. Venujeme sa niektorým otázkam pôvodu staroslovienčiny, jej diferenciácie až po vznik redakcií cirkevnej slovančiny. Osobitne sa venujeme fonetike staroslovienskeho jazyka a morfológii staroslovienčiny. Jedným z okruhov je aj téma venovaná cirkevnej slovančine ako liturgickému jazyku v priestore Slavia Byzantina s presahmi do jazykového a kultúrneho kontextu Slavia Latina.

Literatura

Stanislav, Ján: Starosloviensky jazyk 1. a 2. Bratislava: 1978 a 1987Večerka, Radoslav. Základy slovanské filologie a staroslověnštiny. Brno: 2002.Štec, Mikuláš: Cirkevná slovančina. Prešov: 2005Kurz, Jozef: Učebnice staroslověnského jazyka. Praha 1969Štec, Mikuláš: Staroslovienčina a cirkevná slovančina. Prešov: 1997Večerka, Radoslav. Staroslověnština v kontextu slovanských jazyků. Olomouc – Praha: 2006.

Požadavky

PLA103 Slovanské jazyky z diachronního hlediska

Garant

Mgr. Elena Krejčová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Elena Krejčová, Ph.D.Mgr. Elena Krejčová, Ph.D.