Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie osobnosti (MPPO071)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPPO071 - Psychologie osobnosti, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základní psychologické kategorie jsou prezentovány na pozadí hierarchické struktury vrstev osobnosti a dynamiky zpětných vazeb jednotlivých funkcí a útvarů. Vzniká tak uspořádaná kognitivní mapa usnadňující osvojování i orientaci v rozsáhlém souboru psychologických poznatků usnadňující přechod do aplikované oblasti psychologie pracovní výkonnosti.Na konci kurzu bude student schopený se zorientovat v problematice struktury a dynamiky osobnosti.

Osnova

Pojem a struktura osobnosti.Dynamika osobnosti.Poznávací procesy a schopnosti.Emocionalita a temperament.Motivace a volní procesy.Paměť, učení.Postoje a empatie.Role a osobnost.Sebeuvědomování a sebepoznávání.Sebepojetí a sebehodnocení.Seberozvíjení a seberealizace.Vzdělanost, rozhodování a tvořivost.Subjektivní harmonizace obrazu světa.Hodnotové vědomí a charakter.Přehled současných teorií a uspořádaný systém poznatků psychologie osobnosti.

Literatura

povinná literaturaNAKONEČNÝ, Milan. Psychologie osobnosti. Vyd.2., rozš. a přeprac. Praha: Academia, 2009. 620 s. ISBN 978-80-200-1680-5. infodoporučená literaturaBLATNÝ, Marek a Alena PLHÁKOVÁ. Temperament, inteligence, sebepojetí :nové pohledy na tradiční témata psychologického výzkumu. Vyd. 1. Tišnov: Sdružení SCAN, 2003. 150 s. ISBN 80-86620-05-0. infoHALL, Calvin S. Psychológia osobnosti :úvod do teórií osobnosti. 3. vyd. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 2002. 510 s. ISBN 80-08-03384-3. infoBALCAR, Karel. Úvod do studia psychologie osobnosti [Balcar, 1991]. 2. opr. vyd. V Chrudimi: Mach, 1991. 217 s. info

Garant

Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Táňa Fikarová, Ph.D.Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.