Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lékařské terminologie I - cvičení (VLLT0121c)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VLLT0121c - Základy lékařské terminologie I - cvičení, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obecná charakteristika předmětu:Řecko-latinská lékařská terminologie je jedním z relevantních prostředků získání cílových vědomostí medika. Výuka má teoreticko-praktický ráz a je koncipována jako propedeutický kurs sui generis, uvádějící posluchače do studia medicíny prostřednictvím jejího jazyka.Obsah výuky je stejně jako soubor znalostí postulovaných u zkoušky určován výlučně potřebami oboru a lékařské praxe. Především zprostředkuje ty znalosti latiny, příp. řečtiny, které umožní studentovi rychle a účelně zvládnout významovou stránku termínů, jejich gramatickou formu a slovotvornou strukturu. Současně poskytuje systematický návod k samostatnému řešení běžných terminologických problémů spočívajících v porozumění odborným obsahům a tvorbě lékařských pojmů. Kromě toho otevírá pohled na širší historické a lingvistické základy lékařské terminologie i její všeobecné teoretické souvislosti.Výstupy z učení:Na konci tohoto kurzu bude student schopen:používat latinskou a řecko-latinskou lékařskou terminologii jazykově korektně a s pochopením významu jednotlivých termínů;poznat a vysvětlit gramatické prostředky a pravidla relevantní pro osvojení řecko-latinské lékařské terminologie;určit syntaktickou strukturu víceslovných termínů;rozeznat sémantickou stavbu anatomických a klinických jednoslovných termínů;vytvářet odvozená a složená slova pomocí nejčastěji užívaných slovotvorných prostředků;překládat vybrané výrazy z anatomie a preklinických a klinických disciplín.

Osnova

Rozpis výuky - cvičení:>1. týden: Procvičování výslovnosti na četbě latinského textu. Nácvik skloňování substantiv a adjektiv I. deklinace.2. týden: Procvičování substantiv a adjektiv I. deklinace. Vazby s přívlastkem shodným a neshodným. Vazby s předložkami ad, e/ex, in, post, sub. Nácvik skloňování substantiv II. deklinace ve spojení s adjektivy I. a II. deklinace.3. týden: > Procvičování substantiv a adjektiv I. a II. deklinace. Vazby s přívlastkem shodným a neshodným. Vazby s předložkami ante, cum, pro. Nácvik skloňování substantiv III. deklinace (s důrazem na termíny obsahující substantivum III. deklinace a adjektivum I. a II. deklinace).4. týden: Procvičování I.-III. deklinace substantiv a I. a II. deklinace adjektiv na termínech obsahujících současně různé typy skloňování. Procvičování předložkových vazeb vazeb s důrazem na předložky contra, per.5. týden: Překlad víceslovných termínů složených ze substantiv a adjektiv dosud probraných deklinací. Nácvik skloňování i-kmenových substantiv řeckého původu.6. týden: Opakování dosud probraných typů skloňování substantiv a adjektiv. Procvičování vazeb s předložkami extra, inter, intra, propter, sine, supra. Opakování dalších probraných předložkových vazeb. Příprava na průběžný test.7. týden: Průběžný test (1.-4. lekce skripta). Nácvik skloňování adjektiv III. deklinace.8. týden: Oprava průběžného testu, komentář k jeho výsledkům. Pravidelné odvozování adjektiv III. deklinace od substantiv. Překlad a skloňování termínů obsahujících současně substantiva a adjektiva s odlišným typem skloňování.9. týden: Procvičování adjektiv I.-III. deklinace. Nácvik skloňování substantiv IV. a V. deklinace.10. týden: Procvičování substantiv IV, a V. deklinace (zvláště ve spojení s adjektivy). Procvičování předložkových vazeb, především s předložkami a/ab, adversus, apud, circum, de, infra, praeter, prope, secundum, trans . Nácvik pravidelného tvoření komparativních a superlativních tvarů adjektiv.11. týden: Procvičování pravidelného tvoření komparativů a superlativů. Nácvik překladu termínů obsahujících stupňované tvary adjektiv.12. týden: Procvičování nepravidelného, neúplného a opisného stupňování adjektiv. Procvičování I.-V. deklinace substantiv.13. týden: Souhrnné opakování: deklinační systém substantiv a adjektiv. Opakování akuzativních a ablativních předložkových vazeb. Vzorový zápočtový test.14. týden: Zápočtový test (1.-7. lekce skripta).

Literatura

povinná literaturaMAREČKOVÁ, Elena a Hana REICHOVÁ. Úvod do lékařské terminologie. Základy latiny s přihlédnutím k řečtině. Brno: Masarykova univerzita, 2013. 187 s. ISBN 978-80-210-5576-6.doporučená literaturaVEJRAŽKA, Martin a Dana SVOBODOVÁ. Terminologiae medicae IANUA. 2. vyd. Praha: Academia, 2006. 440 s. ISBN 80-200-1459-4. infoKÁBRT, Jan a Jan KÁBRT JR. Lexicon medicum. Druhé, dopl. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2004. 1136 s. ISBN 80-7262-235-8. infoDAUBER, Wolfgang. Feneisův obrazový slovník anatomie :obsahuje na 8000 odborných anatomických pojmů a na 800 vyobrazení. Vyd. 3. české. Praha: Grada, 2007. xii, 536 s. ISBN 978-80-247-1456-1. info

Požadavky

Základní znalosti latinského jazyka usnadní studium předmětu a lze je považovat za užitečnou součást vzdělanostního vybavení studenta při vstupu na fakultu, i když nejsou obligatorním předpokladem osvojování vysokoškolského učiva v úvodní fázi.

Garant

Mgr. Libor Švanda, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie Mazalová, Ph.D.Mgr. Kamila NovotnáMgr. Tereza ŠevčíkováMgr. Libor Švanda, Ph.D.Mgr. Soňa ŽákovskáMgr. Libor Švanda, Ph.D.Mgr. Robert Helán, Ph.D.Mgr. Kateřina Pořízková, Ph.D.PhDr. Jana VyorálkováMgr. Jozefa Artimová, Ph.D.