Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Cvičení č. 4 Sacharidy a jejich reakce

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (19.1 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Fyziologie živočichů

Cvičení č. 4: Sacharidy a jejich reakce

Úkol č. 1: Fehlingova reakce na glukózu

Materiál a pomůcky: Fehling I (34,5 g CuSO4, destilovaná voda 500 ml), Fehling II (60 g NaOH, 173 g vinanu sodno draselného KNaC4H4O6, destilovaná voda 500 ml), glukóza (1%), vodní lázeň, zkumavky

Pracovní postup:

Ve zkumavce smícháme 2 ml cukru (glukózy) a 2 ml Fehlingova roztoku (1 ml Fehling I a 1 ml Fehling II). Poté zahříváme ve vodní lázni.

Výsledky:

Vznikla žlutočervená sraženina Cu2O.

Závěr:

Fehlingovou reakcí jsme dokázali přítomnost glukózy v roztoku.

Úkol č. 2: Selivanova reakce na fruktózu

Materiál a pomůcky: fruktóza (1%), krystalický resorcin, koncentrovaná HCl, vodní lázeň, držák na zkumavky

Pracovní postup:

K 1 ml roztoku fruktózy přidáme 5 – 10 krystalů resorcinu a 5 – 10 kapek HCl. Následně zahříváme ve vodní lázni.

Výsledky:

Vlivem varu se změnilo zbarvení na třešňovo-červené.

Závěr:

Selivanovou reakcí jsme dokázali přítomnost fruktózy v roztoku.

Úkol č. 3: Důkaz disacharidu – sacharóza

Materiál a pomůcky: roztok sacharózy (10%), koncentrovaná HCl, Fehling I a II, vodní lázeň, zkumavky

Pracovní postup:

Do zkumavky přidáme 5 ml roztoku sacharózy a kapku HCl. Vaříme ve vodní lázni 20 minut. Po povaření ochladíme zkumavku proudem tekoucí vody a obsah rozdělíme na 2 díly. Jednu část dokazujeme pomocí Fehlingova roztoku a druhou část dokazujeme Selivanovou reakcí.

Výsledky:

Při dokazování Fehlingovým roztokem vznikla žlutočervená sraženina. Při dokazování Selivanovou reakcí se zbarvení změnilo na třešňovo-červené.

Závěr:

Pomocí Fehlingova roztoku jsme dokázali přítomnost glukózy a pomocí Selivanovy reakce přítomnost fruktózy v roztoku. Tímto jsme v roztoku dokázali přítomnost sacharózy, která se skládá z glukózy a fruktózy, tedy ze dvou monosacharidů, a tudíž sacharóza je disacharid.

Úkol č. 4: Důkaz polysacharidu – škrob

Materiál a pomůcky: škrobový maz, jodový roztok (3 g KI, 5 g I, destilovaná voda 100 ml), vodní lázeň, zkumavky

Pracovní postup:

Do zkumavky přidáme 3 – 5 ml škrobového mazu a 2 – 3 kapky jodového roztoku. Následně povaříme, poté ochladíme.

Výsledky:

Po přidání jodového roztoku vzniklo modré zbarvení, které se při povaření ztratilo a po ochlazení se opět objevilo.

Závěr:

Dokázali jsme přítomnost škrobu ve škrobovém mazu pomocí jodového roztoku, který způsobuje modré zbarvení pouze při teplotě nižší než teplota varu.

Témata, do kterých materiál patří