Cvičení č. 4 Sacharidy a jejich reakce
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Fyziologie živočichů
Cvičení č. 4: Sacharidy a jejich reakce
Úkol č. 1: Fehlingova reakce na glukózu
Materiál a pomůcky: Fehling I (34,5 g CuSO4, destilovaná voda 500 ml), Fehling II (60 g NaOH, 173 g vinanu sodno draselného KNaC4H4O6, destilovaná voda 500 ml), glukóza (1%), vodní lázeň, zkumavky
Pracovní postup:
Ve zkumavce smícháme 2 ml cukru (glukózy) a 2 ml Fehlingova roztoku (1 ml Fehling I a 1 ml Fehling II). Poté zahříváme ve vodní lázni.
Výsledky:
Vznikla žlutočervená sraženina Cu2O.
Závěr:
Fehlingovou reakcí jsme dokázali přítomnost glukózy v roztoku.
Úkol č. 2: Selivanova reakce na fruktózu
Materiál a pomůcky: fruktóza (1%), krystalický resorcin, koncentrovaná HCl, vodní lázeň, držák na zkumavky
Pracovní postup:
K 1 ml roztoku fruktózy přidáme 5 – 10 krystalů resorcinu a 5 – 10 kapek HCl. Následně zahříváme ve vodní lázni.
Výsledky:
Vlivem varu se změnilo zbarvení na třešňovo-červené.
Závěr:
Selivanovou reakcí jsme dokázali přítomnost fruktózy v roztoku.
Úkol č. 3: Důkaz disacharidu – sacharóza
Materiál a pomůcky: roztok sacharózy (10%), koncentrovaná HCl, Fehling I a II, vodní lázeň, zkumavky
Pracovní postup:
Do zkumavky přidáme 5 ml roztoku sacharózy a kapku HCl. Vaříme ve vodní lázni 20 minut. Po povaření ochladíme zkumavku proudem tekoucí vody a obsah rozdělíme na 2 díly. Jednu část dokazujeme pomocí Fehlingova roztoku a druhou část dokazujeme Selivanovou reakcí.
Výsledky:
Při dokazování Fehlingovým roztokem vznikla žlutočervená sraženina. Při dokazování Selivanovou reakcí se zbarvení změnilo na třešňovo-červené.
Závěr:
Pomocí Fehlingova roztoku jsme dokázali přítomnost glukózy a pomocí Selivanovy reakce přítomnost fruktózy v roztoku. Tímto jsme v roztoku dokázali přítomnost sacharózy, která se skládá z glukózy a fruktózy, tedy ze dvou monosacharidů, a tudíž sacharóza je disacharid.
Úkol č. 4: Důkaz polysacharidu – škrob
Materiál a pomůcky: škrobový maz, jodový roztok (3 g KI, 5 g I, destilovaná voda 100 ml), vodní lázeň, zkumavky
Pracovní postup:
Do zkumavky přidáme 3 – 5 ml škrobového mazu a 2 – 3 kapky jodového roztoku. Následně povaříme, poté ochladíme.
Výsledky:
Po přidání jodového roztoku vzniklo modré zbarvení, které se při povaření ztratilo a po ochlazení se opět objevilo.
Závěr:
Dokázali jsme přítomnost škrobu ve škrobovém mazu pomocí jodového roztoku, který způsobuje modré zbarvení pouze při teplotě nižší než teplota varu.