Cvičení č. 5 Důkaz tuků
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Fyziologie živočichů
Cvičení č. 5: Důkaz tuků
Úkol č. 1: Rozpustnost tuků
Materiál a pomůcky: rybí tuk (1 ml), éter, destilovaná voda, zkumavky
Pracovní postup:
Nalejeme do zkumavky 0,5 ml rybího tuku a 2 ml éteru. Do druhé zkumavky nalejeme 0,5 ml rybího tuku a 2 ml vody. Pozorujeme.
Výsledky:
Po přidání éteru do tuku se nám tuk rozpustil a v případě přidání vody i po protřepání zůstala vrstva tuku na hladině.
Závěr:
Dokázali jsme rozpustnost tuků v éteru (v nepolárním rozpouštědle) a nerozpustnost tuků ve vodě (v polárním rozpouštědle).
Úkol č. 2: Důkaz tuků Sudanem III
Materiál a pomůcky: tuková emulze ve vodě, Sudan III
Pracovní postup:
K tukové emulzi z úkolu číslo 1 přidáme 3 – 5 kapek Sudanu III. Poté důkladně promícháme. Pozorujeme.
Výsledky:
Barvivo se navázalo na tuk a vznikly oranžově zbarvené kapénky tuku.
Závěr:
Tím, že se barvivo navázalo na tuk kapénky, jsme dokázali přítomnost tuku Sudanem III.
Úkol č. 3: Kvantitativní stanovení tuků Saxhletovým extrakčním přístrojem (teoreticky)
Materiál a pomůcky: tuková tkáň, Saxhletův extrakční přístroj
Pracovní postup:
Zjistíme si množství tukové tkáně, kterou poté vložíme do extrakční patrony (s pískem). Ve zvážené extrakční baňce zahříváme éter. Unikající páry kondenzují v chladiči, stékají do patrony a s rozpuštěným tukem zpět do baňky a tuk se hromadí v baňce. Po 2 – 3 hodinách odpaříme éter do rezervní nádoby. Rozdíl hmotností vyjadřuje množství tuku, které je možno v tkáni charakterizovat procentuálně.
Úkol č. 4: Izolace a důkaz lecitinu ve vejci
Materiál a pomůcky: vaječný žloutek, etanol (96%), éter, kádinky, filtrační papír, elektrické topné těleso, mikroskop
Pracovní postup:
Se 100 ml etanolu rozmícháme vaječný žloutek, který přidáváme zahřátý a po kapkách. Sražené bílkoviny oddělíme filtrací. Filtrát, který obsahuje v alkoholu rozpustný lecitin, odpaříme. Lecitinovou směs, která je bělavě-žluté barvy, dáme na podložní sklo a přidáme kapku destilované vody. Pod mikroskopem pozorujeme.
Výsledky:
Pod mikroskopem jsme pozorovali tzv. myelinové figury s typickou heteropolární stavbou molekuly lecitinu, kdy jeden z pólů byl lipofilní a druhý hydrofilní.
Závěr:
Pozorovali jsme tzv. myelinové figury s typickou heteropolární stavbou. Vlivem vody se molekuly stavějí tak, že voda obklopuje hydrofilní pól a lipofilní se odvrací.