Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Cvičení č. 7 Trávení - stanovení činnosti trávicích fermentů

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (24.98 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Fyziologie živočichů

Cvičení č. 7: Trávení – stanovení činnosti trávicích fermentů

Úkol č. 1: Orientační stanovení pH slin

Materiál a pomůcky: univerzální pH papírek, sliny

Pracovní postup:

Univerzální pH papírek krátce vložíme do úst a po srovnání s barevnou stupnicí určíme pH slin.

Výsledky:

Zbarvení pH papírku odpovídalo hodnotě pH 7.

Závěr:

Dokázali jsme neutrální pH slin. Zdravý člověk má fyziologické pH v rozmezí 6,65 – 7,15, tedy neutrální. Hlavní funkcí slin je neutralizace kyselin a udržování neutrálního prostředí v dutině ústní, což má za význam hlavně v ochraně zubů před zubním kazem.

Úkol č. 2: Trávení škrobu ptyalinem

Materiál a pomůcky: roztok škrobu, zkumavky, sliny, Fehlingovo činidlo (I a II)

Pracovní postup:

Do jedné zkumavky dáme zředěný roztok škrobu a přidáme sliny. Do druhé zkumavky dáme pouze škrobový maz. Poté temperujeme asi ½ hodiny při 37 – 38 °C. Následně provedeme Fehlingovu zkoušku (přidáme 2 ml směsi Fehlingu I a II). Ve zkumavce se slinami se objeví červené (žlutočervené zbarvení svědčící o přítomnosti glukózy.

Výsledky:

V první zkumavce se slinami se objevilo žlutočervené zbarvení. Ve druhé zkumavce bez slin vzniklo modré zbarvení.

Závěr:

Fehlingovou reakcí jsme dokázali štěpení škrobu ptyalinem, který je obsažen ve slinách. Pomocí slin tedy dochází k rozštěpení škrobu na jednodušší sacharidy (obsahující glukózu).

Úkol č. 3: Trávení bílkovin pepsinem

Materiál a pomůcky: 2% pepsin (2 – 3 g pepsinu rozpuštěného v 50 ml vody), zkumavky, 0,4% HCl, destilovaná voda, bílek (bílkovinný roztok BR)

Pracovní postup:

Do zkumavek napipetujeme následující roztoky:

Zkumavka Pepsin HCl BR H2O 1. 3 ml 2 ml 3 ml 7 ml 2. 3 ml 2 ml 3 ml 7 ml 3. 3 ml 2 ml – 7 ml 4. 3 ml – 3 ml 9 ml 5. – 2 ml 3 ml 10 ml

2. zkumavku povaříme.

Zkumavky temperujeme v termostatu při 38 °C asi 40 minut. V každé provedeme biuretovou reakci (důkaz peptidové vazby za pomoci roztoků NaOH a CuSO4).

Výsledky:

Výsledná tabulka 1: Zbarvení jednotlivých roztoků

Zkumavka Zbarvení 1. 2. nejsvětlejší 2. 1. nejsvětlejší 3. čiré 4. 2. nejtmavší 5. 1. nejtmavší

Závěr:

Fialovým zbarvením jsme dokázali přítomnost bílkovin. Čím byla barva světlejší, tím intenzivnější štěpení (zkracování řetězce) bílkovin nastalo a tím více byly bílkoviny natráveny. Nejvíce natrávené bílkoviny byly po přidání pepsinu a HCl s následným povařením, naopak vůbec nebyly natráveny bílkoviny, k nimž jsme pepsin nepřidali. Ve 3. zkumavce nenastalo žádné zbarvení a ani nedošlo k žádné reakci, protože v ní nebyl obsažen bílkovinný roztok.

Tímto jsme dokázali trávení bílkovin pepsinem.

Úkol č. 4: Trávení bílkovin trypsinem

Materiál a pomůcky: zkumavky, kádinka, 2 – 3 g pankreatinu (rozemletá slinivka břišní), destilovaná voda, 0,2% uhličitan sodný Na2CO3, BR

Témata, do kterých materiál patří