Cvičení č. 7 Trávení - stanovení činnosti trávicích fermentů
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Fyziologie živočichů
Cvičení č. 7: Trávení – stanovení činnosti trávicích fermentů
Úkol č. 1: Orientační stanovení pH slin
Materiál a pomůcky: univerzální pH papírek, sliny
Pracovní postup:
Univerzální pH papírek krátce vložíme do úst a po srovnání s barevnou stupnicí určíme pH slin.
Výsledky:
Zbarvení pH papírku odpovídalo hodnotě pH 7.
Závěr:
Dokázali jsme neutrální pH slin. Zdravý člověk má fyziologické pH v rozmezí 6,65 – 7,15, tedy neutrální. Hlavní funkcí slin je neutralizace kyselin a udržování neutrálního prostředí v dutině ústní, což má za význam hlavně v ochraně zubů před zubním kazem.
Úkol č. 2: Trávení škrobu ptyalinem
Materiál a pomůcky: roztok škrobu, zkumavky, sliny, Fehlingovo činidlo (I a II)
Pracovní postup:
Do jedné zkumavky dáme zředěný roztok škrobu a přidáme sliny. Do druhé zkumavky dáme pouze škrobový maz. Poté temperujeme asi ½ hodiny při 37 – 38 °C. Následně provedeme Fehlingovu zkoušku (přidáme 2 ml směsi Fehlingu I a II). Ve zkumavce se slinami se objeví červené (žlutočervené zbarvení svědčící o přítomnosti glukózy.
Výsledky:
V první zkumavce se slinami se objevilo žlutočervené zbarvení. Ve druhé zkumavce bez slin vzniklo modré zbarvení.
Závěr:
Fehlingovou reakcí jsme dokázali štěpení škrobu ptyalinem, který je obsažen ve slinách. Pomocí slin tedy dochází k rozštěpení škrobu na jednodušší sacharidy (obsahující glukózu).
Úkol č. 3: Trávení bílkovin pepsinem
Materiál a pomůcky: 2% pepsin (2 – 3 g pepsinu rozpuštěného v 50 ml vody), zkumavky, 0,4% HCl, destilovaná voda, bílek (bílkovinný roztok BR)
Pracovní postup:
Do zkumavek napipetujeme následující roztoky:
Zkumavka Pepsin HCl BR H2O 1. 3 ml 2 ml 3 ml 7 ml 2. 3 ml 2 ml 3 ml 7 ml 3. 3 ml 2 ml – 7 ml 4. 3 ml – 3 ml 9 ml 5. – 2 ml 3 ml 10 ml2. zkumavku povaříme.
Zkumavky temperujeme v termostatu při 38 °C asi 40 minut. V každé provedeme biuretovou reakci (důkaz peptidové vazby za pomoci roztoků NaOH a CuSO4).
Výsledky:
Výsledná tabulka 1: Zbarvení jednotlivých roztoků
Zkumavka Zbarvení 1. 2. nejsvětlejší 2. 1. nejsvětlejší 3. čiré 4. 2. nejtmavší 5. 1. nejtmavšíZávěr:
Fialovým zbarvením jsme dokázali přítomnost bílkovin. Čím byla barva světlejší, tím intenzivnější štěpení (zkracování řetězce) bílkovin nastalo a tím více byly bílkoviny natráveny. Nejvíce natrávené bílkoviny byly po přidání pepsinu a HCl s následným povařením, naopak vůbec nebyly natráveny bílkoviny, k nimž jsme pepsin nepřidali. Ve 3. zkumavce nenastalo žádné zbarvení a ani nedošlo k žádné reakci, protože v ní nebyl obsažen bílkovinný roztok.
Tímto jsme dokázali trávení bílkovin pepsinem.
Úkol č. 4: Trávení bílkovin trypsinem
Materiál a pomůcky: zkumavky, kádinka, 2 – 3 g pankreatinu (rozemletá slinivka břišní), destilovaná voda, 0,2% uhličitan sodný Na2CO3, BR