Cvičení č. 7 Trávení - stanovení činnosti trávicích fermentů
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Pracovní postup:
Do zkumavek napipetujeme následující roztoky:
Zkumavka Pankreatin Na2CO3 BR 1. 5 ml 3 ml 3 ml 2. 5 ml 3 ml – 3. 5 ml – 3 ml 4. – 3 ml 3 mlZkumavky temperujeme v 37 °C (vodní lázeň, termostat). Reakci je možno provádět s čerstvým i koagulovaným bílkem (natráveným). U koagulovaného bílku vzniká biuretovou reakcí červenofialové zabarvení, u čerstvého bílku zbarvení modrofialové. My zde provádíme pokus s čerstvým bílkem.
Výsledky:
Výsledná tabulka 2: Zbarvení jednotlivých roztoků
Zkumavka Zbarvení 1. nejsvětlejší 2. čiré 3. 2. nejtmavší 4. 1. nejtmavšíZávěr:
Fialovým zbarvením jsme dokázali přítomnost bílkovin. Čím byla barva světlejší, tím intenzivnější štěpení (zkracování řetězce) bílkovin nastalo a tím více se bílkoviny natrávily. Nejvíce natrávené bílkoviny byly po přidání Na2CO3 a pankreatinu, jehož součástí je trypsin. Naopak vůbec nebyly natráveny bílkoviny, k nimž jsme pankreatin nepřidali. Ve 2. zkumavce nenastalo žádné zbarvení, ani nedošlo k žádné reakci, protože v ní nebyl obsažen bílkovinný roztok.
Tímto jsme dokázali trávení bílkovin trypsinem.