Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Cvičení č. 7 Trávení - stanovení činnosti trávicích fermentů

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (24.98 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Pracovní postup:

Do zkumavek napipetujeme následující roztoky:

Zkumavka Pankreatin Na2CO3 BR 1. 5 ml 3 ml 3 ml 2. 5 ml 3 ml – 3. 5 ml – 3 ml 4. – 3 ml 3 ml

Zkumavky temperujeme v 37 °C (vodní lázeň, termostat). Reakci je možno provádět s čerstvým i koagulovaným bílkem (natráveným). U koagulovaného bílku vzniká biuretovou reakcí červenofialové zabarvení, u čerstvého bílku zbarvení modrofialové. My zde provádíme pokus s čerstvým bílkem.

Výsledky:

Výsledná tabulka 2: Zbarvení jednotlivých roztoků

Zkumavka Zbarvení 1. nejsvětlejší 2. čiré 3. 2. nejtmavší 4. 1. nejtmavší

Závěr:

Fialovým zbarvením jsme dokázali přítomnost bílkovin. Čím byla barva světlejší, tím intenzivnější štěpení (zkracování řetězce) bílkovin nastalo a tím více se bílkoviny natrávily. Nejvíce natrávené bílkoviny byly po přidání Na2CO3 a pankreatinu, jehož součástí je trypsin. Naopak vůbec nebyly natráveny bílkoviny, k nimž jsme pankreatin nepřidali. Ve 2. zkumavce nenastalo žádné zbarvení, ani nedošlo k žádné reakci, protože v ní nebyl obsažen bílkovinný roztok.

Tímto jsme dokázali trávení bílkovin trypsinem.

Témata, do kterých materiál patří