Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie matematiky (MA2MP_PHIM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MA2MP_PHIM - Historie matematiky, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Historie matematiky – Seminární práce (Leonardo Pisánský – Fibonacci) Neznámý 01.05.2018 14:43 5

Další informace

Cíl

Na konci tohoto předmětu bude student seznámen se stručnou historií matematiky od pravěku až po současnost. Bude schopen získané poznatky využívat při výuce.

Osnova

Vznik matematiky.Matematika ve starém Egyptě a Mezopotámii.Matematika v klasickém Řecku, první krize v dějinách matematiky.Středověká matematika.Vznik a vývoj infimitezimálního počtu, druhá krize.Matematika 19. století.Třetí krize v matematice.Významní matematikové.

Literatura

Komise pro vzdělávání učitelů Jednoty českých matematiků a fyzik. Historie matematiky : seminář pro vyučujíci na středních školách, Jevíčko, srpen 1993 : sborník. I. Edited by Jindřich Bečvář - Eduard Fuchs. 1. vyd. Brno: Jednota československých matematiků a fyziků, 1994. 241 s. infoŠEDIVÝ, Jaroslav. Světonázorové problémy matematiky. II, Kapitoly z historie matematiky a logiky. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1984. 220 s. infoFOLTA, Jaroslav a Jaroslav ŠEDIVÝ. Světonázorové problémy matematiky. I, Kapitoly z historie matematiky do počátku našeho letopočtu. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1983. 200 s. info

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Beránek, CSc.

Vyučující

RNDr. Karel Lepka, Dr.