Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Občanské právo procesní II (MP510Zk)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MP510Zk - Občanské právo procesní II, Právnická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
OPP - pojmy ke klauzuře Neznámý 05.07.2020 23:08 3

Další informace

Cíl

Cílem výuky je seznámení studentů s opravnými systémy a opravnými prostředky v rámci civilního procesu a dalšími základními druhy civilního řízení (řízení exekuční, řízení insolvenční, řízení rozhodčí); Součástí výuky je seznámení se základní strukturou organizace a činnosti justice, advokacie a notářství.Na konci tohoto kurzu bude student schopen:Porozumět všem pojmům a institutům civilního procesu a vysvětlit je v historických a teoretických souvislostech;Použít informace o procesních pojmech a institutech k řešení konkrétních procesních situací;Samostatně vytvořit procesní podání;Předkládat racionální návrhy na řešení procesních situací;Na základě nabytých znalostí aplikovat ustanovení procesních předpisů na konkrétní procesní situace;Interpretovat procesní předpisy v souladu s konstantní judikaturou soudů.

Osnova

Soudní rozhodnutí.Rozsudek.Platební rozkaz.Nesporná řízení.Náklady řízení.Opravné systémy a opravné prostředky.Odvolání.Mimořádné opravné prostředky.Řízení podle části V. OSŘ.Správní soudnictví.Alternativní způsoby řešení sporů.

Literatura

doporučená literaturaSTAVINOHOVÁ, Jaruška a Petr HLAVSA . Civilní proces a organizace soudnictví. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2003. 660 s. (Edice učebnic PrF MU v Brně ; sv. 332). ISBN 80-210-3271-5. infoneurčenoWINTEROVÁ, Alena a Alena MACKOVÁ. Civilní právo procesní :vysokoškolská učebnice. 7. aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Linde, 2014. 621 s. ISBN 9788072019403. infoMACUR, Josef a Jaruška STAVINOHOVÁ. Úvod do teorie občanského práva procesního. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 1990. 110 s. ISBN 80-210-0099-6. info

Požadavky

( NOW ( MP510Z OPP II sem ) || MP510Z OPP II sem || MP603Z OPP II sem ) && ( MP503Z Občan. p. procesní I || MP413Z Občan. p. procesní I || CM413Z Občan. p. procesní I )

Garant

JUDr. Petr Lavický, Ph.D.

Vyučující

doc. JUDr. Jaruška Stavinohová, CSc.JUDr. Ludvík David, CSc.JUDr. Radim Chalupa, Ph.D.JUDr. Petr Lavický, Ph.D.Mgr. Matěj DobešMgr. Petr CoufalíkJUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.Mgr. Petra KonečnáMgr. Martina MušálkováMgr. Tereza PondikasováMgr. Miloslav Hrdlička