Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická geografie A (KSG / HISTX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / HISTX - Historická geografie A, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Historická geografie-výpisky Zápisky z hodin 10.05.2018 21:11 14

Další informace

Obsah

Témata přednášek1. Historická geografie a historie, geografické aspekty počátku civilizací, model centrum versus periferie, zásadní události s dlouhodobými nebo trvalými důsledky.Starověké civilizace a jejich transformace, hinduistická civilizace a její geografické rozšíření, reformace hinduismu, vznik a šíření buddhismu.2. Čínská civilizace a její vliv na sousedy, taoismus a konfucionismus jako základní pilíře čínské civilizace, buddhistické civilizace a synkreze buddhismu s jinými religiemi.Starověký Egypt a Mezopotámie, jejich kontakty a vliv na vznik druhotných civilizačních center, vznik judaismu, Persie a zoroastrická civilizace, antické Řecko a Řím.3. Vznik křesťanství a proces christianizace, dezintegrace Římské říše a její následky, odkaz Říma dalším generacím, křesťanské směry.Vznik islámu, ovládnutí civilizačních center a širokého zázemí, štěpení islámu a konflikty s jinými civilizačními sférami, dezintegrace islámského světa.4. Migrace stepních národů a dopady na existující civilizace, mongolská světová říše a její dezintegrace a zánik, zárodky současných politických struktur.Americké starověké civilizace, podobnosti a rozdíly se Starým světem, civilizační centra v Africe a v Oceánii, dálkové migrace v těchto světadílech.5. Evropská kolonizace, velké koloniální říše, zásadní ekonomické proměny ve světě, reformace v křesťanství, diferenciace ve vývoji evropských států včetně Ruska, vznik USA.Světové války a dekolonizace, rozvoj demokracie, vznik a zánik totalitních autokracií a centrálně plánovaného ekonomického systému, bipolární svět.6. Postbipolární svět a současný stav světa, integrační tendence, vznik mezinárodních organizací, prognózy dalšího vývoje, terorismus a boj proti němu.Střední Evropa a Česko v kontextu vývojových trendů, retrospektiva do minulosti, současnost a budoucnost našeho státu.

Získané způsobilosti

Orientace v základních historických událostech, v širších souvislostech a dopadech na současnost. Kritická práce s primárními a sekundárními zdroji. Používání elektronických informačních zdrojů.

Literatura

Parker, G. Atlas světových dějin. Praha. (1999). Vidaz-Vaquet, P. Dějiny lidstva od pravěku do konce 20. století. Praha.(1999). Black, J. Historický atlas. Euromedia Group Praha. (ed. 2001). Dějiny států-ucelená řada monografií vydávaná od r. 1994. Nakl. Lidové noviny. Praha. Johnson, P. Dějiny 20. století. Praha. (1991). Pečenka, M. - Luňák, P. a kol. Encyklopedie moderní historie. Praha. (1999). Baar, V. Globální problémy Země - separatismus.Ostrava.1996. &, &. History of the World. The library of Congress Country. Studies. nullnullMencl, V. a kol. Křižovatky 20. století. Praha. (1999). Baar, V. Světová ekonomická centra a periferie na prahu 21. století.Acta FRNUO 189, 17-36.Ostrava. Johnson, P. Zrození moderní doby. Praha. (1998).

Požadavky

Zkouška je písemná, v případě požadavku na lepší hodnocení lze pokračovat po domluvě v ústní zkoušce (neplatí však při hodnocení známkou 4 - nevyhovující).Podmínkou úspěchu je znalost tématických okruhů uvedených v sylabu a programu přednášek, schopnost jejich interpretace i ve vazbě na jiné události a současnost, jakož i vyvážené geografické a chronologické znalosti.

Garant

prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc.