Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia geografie (KSG / UVGEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSG / UVGEO - Úvod do studia geografie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
UVGEO - zápisy Zápisky z hodin 10.05.2018 21:49 16

Další informace

Obsah

1. Věda, její systém a místo geografie v něm.2. Sociální geografie - předmět, objekt studia, vymezení, rozdělení,aplikace a použití v praxi3. Proměny paradigmatu geografie v dějinách4. Popisná geografie5. Pozitivistická geografie6. Post-pozitivistická - humanistická geografie7. Zpracování odborného textu8. Zásady práce s literaturou, citační etika9. Organizace geografické komunity ve světě i u nás

Získané způsobilosti

Student zná vývoj geografie. Osvojí si systém samostatné vědecké práce. Je schopen použít základní metody zpracování informací v sociální geografii. Orientuje ve zdrojích geografických dat a je schopen prezentovat výsledky geografického výzkumu, zejména v podobě grafických výstupů. Zná a umí aplikovat různé přístupy (paradigmat) v sociálně-geografickém poznávání reality s návazností na pojetí sociálně-geografického výzkumu a jeho výzkumné metody (kvantitativní a kvalitativní).

Literatura

BOLDIŠ, P. Bibliografické citace dokumentů podle ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2 (01 0197): Část 2 - Modely a příklady citací u jednotlivých typů dokumentů. Verze 3.0. [online]. ?1999-2004, poslední revize 11. 11. 2004 [cit. 2005-01-25], 2004. DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. 3. vyd. Praha: Karolinum, 2002. KAŇOK, J. Kvantitativní metody v geografii - 1. díl : grafické a kartografické metody. 1. vyd. Ostrava: Ethics, 1992. http://www.osu.cz/uk/index.php?kategorie=XCBAAAHAY, I. Qualitative Research Methods in Human Geography. 1. vyd. Melbourne: Oxford University Press, 2001. BRÁZDIL, R. et al. Statistické metody v geografii : cvičení. 3. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1995. ŠOTKOVSKÝ, I. Základy socioekonomické geografie pro ekonomy I. : vstup do teorie a prostorového myšlení. 1. vyd. Ostrava: Milata, 1994. IVANIČKA, K. Základy teórie a metodológie sociekonomickej geografie. 1. vyd. Bratislava: Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1983.

Požadavky

Písemná zkouška ze všech témat. Minimum potřebné k absolvování kurzu je získání zápočtu za cvičení a alespoň 50% bodů na písemné zkoušce.

Garant

prof. RNDr. Tadeusz Siwek, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Tadeusz Siwek, CSc.RNDr. Tomáš Hoch, Ph.D.