Pitva ryby - pracovní list
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
LC č.:
Téma: Morfologie a anatomie ryb
Úkol č. 1: Za pomoci literatury urči předloženou rybu:
Úkol č. 2: Zakresli do náčrtku poměr hlavy ke zbytku těla, umístění úst, nozder, očí, ploutví, postranní čáru.
Úkol č. 3: Lupou pozoruj jednu šupinu. Zakresli a podle počtu soustředných lamel odhadni věk ryby.
Úkol č. 4: Polož rybu na levý bok. V části za řitním otvorem směrem ke hřbetu odpreparuj kůži. Pozoruj strukturu rybího svalstva. Zakresli.
Úkol č. 5: Polož rybu na pravý bok. Středem nařízni břišní stěnu od řitního otvoru až k hlavě mezi skřele. Pokračuj podél skřele ke stropu tělní dutiny a další řezy veď od řiti obloukem stropu tělní dutiny. Uvolněnou tělní stěnu i skřele odstraň. Pozoruj vnitřní orgány, zakresli je do náčrtku a popiš.
Úkol č. 5: Vypreparuj jeden žaberní oblouk, pozoruj jeho části, zakresli je a popiš:
Úkol č. 6: Vyjmi srdce, zakresli a popiš jeho části:
Úkol č. 7: Vypreparuj oko, zakresli a popiš jeho části:
Úkol č. 8: Pomocí nůžek odstřihni kosti kryjící mozek, zakresli a popiš jeho části: