Úvod do bakteriologie
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Úvod do bakteriologie
BAKTERIE JSOU PROKARYOTA
Charakteristiky platné pro všechna prokaryota, které je odlišují od eukaryot
organizace buněčného jádra: jediná do kruhu uzavřená molekula DNA neoddělená od cytoplasmy membránou; buňka haploidní, ne mitóza, ne meióza, jen nepohlavní množení
nepřítomnost buněčných organel: jediná membrána = cytoplazmatická na povrchu cytoplasmy, chybí membránové organely a kompartmentace vnitřního prostoru
vlastnosti ribosomů: prokaryotní ribosomy se od těch eukaryotních liší hlavně ve velikosti a hmotnosti
Další vlastnosti typické pro prokaryota, které však mohou ve výjimečných (ojedinělých) případech chybět
peptidoglykan: speciální heteropolymer polysacharidového typu tvořící buněčnou stěnu bakterií (× mykoplasmy), u eukaryot není znám
bičíky: jednodušší stavba zásadně odlišná od eukaryot
anaerobióza: přežívání v prostředí bez kyslíku není na rozdíl od eukaryot nijak neobvyklé
fixace vzdušného dusíku: nitrogenázová reakce není u eukaryot známa
poly-beta-hydroxymáselná kyselina: jako zásobní látka buněčného materiálu u eukaryot neznámá
pinocytóza, fagocytóza, exocytóza: u prokaryot neznámé
nepřítomnost sterolů v buněčné membráně: nachází se jen u mykoplasem a některých sinic
velikost: buňky bakterií řádově několik mikrometrů, eukaryotické buňky řádově desítky mikrometrů
HISTORIE MIKROBIOLOGIE
objev bakterií: obchodník s plátnem Anthony van Leeuwenhoek (1676)
Carl Linné zařadil všechny mikroorganismy do třídy Chaos (1767)
Louis Pasteur (*1822): popřel možnost samoplození mikroorganismů (experimenty s baňkami s „labutím hrdlem“), prokázal nezbytnost mikroorganismů při kvašení, prokázal možnost anaerobiózy
Robert Koch (*1843): kritéria pro odlišení patogena od průvodních bakterií – dodnes platné Kochovy postuláty (viz níže), pokroky v metodice: agarové plotny pro kultivaci bakterií + barvení bakterií, objev a popis původce tuberkulózy (Mycobacterium tuberculosis)
Kochovy postuláty
bakterie musí být přítomna v každém případu nemoci
bakterie musí být izolovatelná v čisté kultuře
naočkování této čisté kultury do pokusného zvířete u něj musí vyvolat onemocnění s charakteristickými symptomy
z nemocného zvířete musí být bakterie znovu izolovatelná)
Christian Gram: diferenciální barvení bakterií (1884) - bakterie na podložním skle fixujeme teplem (v plameni), poté barvíme krystal violetí a Gramovým jódovým roztokem, vzorek se barví intenzivně modrofialově, poté omýváme alkoholem (nebo acetonem) a dobarvujeme safraninem => výsledek: grampozitivní bakterie se zůstávají tmavě modrofialové, gramnegativní se barví růžovo-červeně (příčinou je odlišná stavba buněčné stěny)
Jacques Monod (1942): pěstování bakterií na půdách definovaného složení, zjišťování koncentrace bakteriální biomasy pomocí měření optické denzity, zajištění aerace celého kultivovaného objemu