Spektrofotometrické stanovení obsahu žlutého barviva
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Spektrofotometrické stanovení obsahu žlutého barviva v nápojích
Pozorování:
Po připravení roztoku tartrazinu o koncentraci 45 mg/100 ml jsme mohli pozorovat intenzivní zbarvení roztoku do žlutooranžova.
Poté, co jsme tento roztok 25x zředili, změnil barvu na žlutozelenou.
Další barevné změny jsme pozorovali při postupném rozlévání a dalším ředění tohoto (už 25x zředěného) roztoku do pěti zkumavek. Zkumavky byly očíslovány čísly 1-5. První zkumavka byla nejvíce zředěná (poměr destilované vody a roztoku byl 4:1). Měla proto nejsvětlejší barvu. Naopak pátá zkumavka byla nejvíce koncentrovaná a proto i nejtmavší.
Po změření vlnové délky roztoku z páté zkumavky, jsme pozorovali jedno absorpční maximum (přesná hodnota byla 427nm)
Zpracování výsledků:
Číslo zkumavky objem základního roztoku [ml] objem destilované vody [ml] koncentrace tartrazinu [mg/100ml] 1 1 4 0,36 2 2 3 0,72 3 3 2 1,08 4 4 1 1,44 5 5 0 1,8Hodnoty v posledním sloupci tabulky jsme spočítali následovně:
Víme, že roztok v páté zkumavce není nijak zředěný. Má proto koncentraci 1,8 mg/100 ml.
Oproti pátému roztoku je první 5x zředěný (1,8 : 5 = 0,36)
U ostatních roztoků víme, že jsou vždy o 0,36 mg/100 ml koncentrovanější než jejich předchozí (druhou zkumavku spočítáme tedy tak, že k hodnotě koncentrace první zkumavky přičteme 0,36)
Výpočet koncentrace tartrazinu v limonádě:
Kalibrační rovnice: A = 0,4386c + 0,0567
Absorbance limonády: 0,636
0,636 = 0,4386c + 0,0567
0,5793 = 0,4386c
c = 1,3208 mg/100 ml
Výpočet koncentrace tartrazinu v likéru:
Kalibrační rovnice: A = 0,4386c + 0,0567
Absorbance likéru (5x zředěného): 0,242
0,242 = 0,4386c + 0,0567
0,1853 = 0,4386c
0,4225 = c
c = 0,4225*5 = 2,1125 mg/100 ml
Závěr:
V tomto kvantitativním měření jsme zjišťovali přesnou koncentraci žlutého syntetického barviva tartrazinu ve dvou nápojích (likér a limonáda). Více tartrazinu je přidáváno do likéru, u kterého nám vyšla vyšší koncentrace tartrazinu na 100 ml. Výpočet jsme prováděli na základě Lambertova-Beerova zákona (který říká, že absorbance je přímo úměrná koncentraci) a pomocí kalibrační rovnice.
Vypočítané výsledky by měly být poměrně spolehlivé, vzhledem k tomu, že hodnota spolehlivosti u kalibrační přímky nám vyšla 0,9929, tedy velmi blízko hodnotě 1.