Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Primární a sekundární metabolismus rostlin

DOC
Stáhnout kompletní materiál zdarma (26.5 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.

Primární a sekundární metabolismus rostlin

Metabolismus = soubor asimilačních a disimilačních pochodů probíhajících uvnitř organismu (výměna látek a energie), za účasti fotosyntézy.

Dělí se na primární a sekundární.

PRIMÁRNÍ METABOLISMUS – vznikají při něm primární látky

Některé z produktů primárního metabolismu jsou již pro rostliny nepotřebné, exkrecí se jich ale většinou zbavují jen v malé míře, spíše je přeměňují na neškodné nebo pro ně výhodné látky (hromadění nepotřebných produktů PM by bylo pro rostliny škodlivé).

Mezi primární metabolity rostlin patří například slizy, sacharidy, lipidy, bílkoviny, nukleové kyseliny a jiné. Tyto metabolity jsou většinou nezbytné pro život rostlin. Slouží jim k plnému vývoji, růstu a k rozmnožování. Nemají vlastní farmakologický účinek.

SEKUNDÁRNÍ METABOLISMUS – přestavba produktů primárního metabolismu

Zahrnuje specializované biochemické pochody a tvorbu látek charakteristických jen pro určité skupiny rostlin (někdy i jen zvláštní odrůdou nebo kmenem jediné rostliny)

Sekundární metabolity jsou konečné produkty metabolismu:

např. tvorba polymerů, nerozpustných ve vodě (suberin, lignin), lipofilních látek (silice, pryskyřice), často látky ve vodě rozpustné, které se ukládají v buněčné šťávě, a to hlavně ve vakuolách starších buněk. Za určitých podmínek tvoří ve vodě nerozpustné sloučeniny (šťavelan vápenatý).

Dalšími sekundární metabolity jsou: silice, hořčiny, třísloviny, flavonoidy, saponiny, steroly, fytosteroly, anthokyany, flavonoly, také antibiotika (penicilin) a jiné.

Charakteristika některých sekundárních metabolitů:

Flavonoidy s typickým zabarvením které může být červené, žluté, modré apod. Jsou obsaženy v bobulovitém ovoci, v cibuli, také v černém nebo i zeleném čaji.

Saponiny jsou typické chutí, která bývá hořká. Vyskytují se hlavně v luštěninách, dále v lékořici.

Fytosteroly můžeme označit jako rostlinné hormony (jsou podobné cholesterolu), jsou obsaženy např. v semenech slunečnice.

Třísloviny jsou charakteristické adstringentním (svíravým) účinkem. Jsou obsaženy v listech nebo v kůře.

Témata, do kterých materiál patří